/ - влада цг
26/01/2022 u 20:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кредитно задужење Д.О.О. „Монте пут“ 7.000.000 еура

Влада Црне Горе усвојила информацију

Влада Црне Горе је, на данас одржаној сједници, усвојила Информацију о кредитном задужењу привредног друштва Д.О.О. „Монте пут“ Подгорица код Инвестиционо - развојног фонда А.Д. Подгорица, у висини од 7.000.000,00 еур.

То задужење је циљу обезбјеђења средстава за финансирање набавке опреме и механизације неопходне за одржавање аутопута Бар – Бољаре, дионица Смоковац – Матешево.

Ово задужење је предвиђено Финансијским планом привредног друштва Д.О.О. „Монте пут“ Подгорица за 2022. годину, на који је Влада дала сагласност Закључком број: 04-117/2 од 19. јануара 2022. године.

- Усвојена је Информација о припреми Јавног огласа за достављање понуда за додјелу Уговора о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију неметаличне минералне сировине техничко-грађевинског камена локалитета „Платац“, општина Котор са Извјештајем вршења детаљних геолошких истраживања и експлоатације због заштићеног подручја „Платамуни“. У том контексту, Влада се упознала са Извјештајем о могућим утицајима експлоатације на парк природе „Платамуни’’ који је, на основу закључка Владе од 13. јануара 2022. године, припремила Агенција за заштиту животне средине. Агенција се изјаснила да не постоји могућност утицаја експлоатације тог лежишта на површинске и подземне воде парка природе „Плантамуни“ јер се ради о одвојеној микролокацији, хидролошки неразвијеној са супротним нагибом дренирања површинских вода у односу на положај Плантамуна- саопштено је након сједнице.

Констатовано је да се границе лежишта, наведене у Концесионом акту, поклапају са границама постојећег лежишта и да су у складу са планском документацијом.

С обзиром на законску обавезу да се поступак додјеле Уговора о концесији спроведе под једнаким, транспарентним и недискриминаторним условима, констатовано је да нико не може бити стављен у привилегован положај, јер се на тендер могу пријавити сви заинтересовани субјекти који доставе понуду у складу са тендерском документацијом.

Поред тога, важећи законски прописи који су усклађени са стандардима ЕУ, као и одредбе Уговора у потпуности гарантују да заштићено подручје „Плантамуни“ не може бити угрожено.

Имајући све то у виду, Влада је усвојила Концесиони акт и задужила Министарство капиталних инвестиција да спроведе неопходне активности за објављивање Јавног огласа и да именује тендерску комисију која ће спровести поступак јавног надметања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:47