/ - MERT
25/05/2023 u 16:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MERT: Otvaranjem novih letova privlačimo turiste, Pegazus ulazi na crnogorsko tržište

Crna Gora je prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i u tom smislu moramo stvarati uslove za otvaranje novih tržišta, a posmatrajući globalnu ekonomiju, svjesni smo činjenice da već duži niz godina aerodromi u Turskoj predstavljaju čvorišta preko kojih turisti iz raznih zemalja dolaze u našu zemlju, naveo je Ibrahimović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović sastao se danas sa  Barišom Kalkavanom, ambasadorom Republike Turske kako bi razgovarali o daljim, konkretnim, koracima koji znače snažnije saobraćajne veze između dvije države.

Kako je na početku razgovora istakao Ibrahimović, Crnu Goru i Republiku Tursku karakterišu prijateljski odnosi uz obostranu spremnost za kontinuirano produbljivanje bilateralne saradnje i dodao da

- Crna Gora je prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i u tom smislu moramo stvarati uslove za otvaranje novih tržišta, a posmatrajući globalnu ekonomiju, kao i dešavanja u Ukrajni svjesni smo činjenice da već duži niz godina aerodromi u Turskoj (prije svega aerodrom Istanbul) predstavljaju čvorišta (hub) preko kojih  turisti iz raznih zemalja dolaze u našu zemlju, naveo je on.

Kako je istakao ambasador Kalkavan zvanični podaci  pokazuju da je značajan broj stranih kompanija u Crnoj Gori  u vlasništvu turskih državljana, a svakako, ovakvoj dobroj bilateralnoj saradnji doprinijele su i nacionalne avio kompanije dvije države.

- Imajući u vidu ovu činjenicu iskazano je interesovanje low cost kompanije Pegasus (vodeća turska nisko tarifna avia kompanija koja pokriva 126 destinacija i uz 96 vazduhoplova (relativno mlada flota, vecina njih su A320_321) I koja povezuje destinacije u Evropi, Srednjem Istoku i Africi da uspostavi letove ka našoj državi, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Državni sekretar Admir Šahmanović osvrnuo se na mogućnost saradnje između low coast kompanije Pegazus i nacionalnog avio prevoznika, ukazujući na izazove u poslovanju sa kojima se suočava TO Montenegro, ali i potrebe države da u skladu sa mogućnostima bude podrška svojoj avio-kompaniji.

Sastanku su prisustvovali i direktor Turkish airlinesa u CG Muttalip Ilhan i predstavnik Pegazus kompanije Emre Pekesen, kao i predsjednik odbora direktora TO Montenegro Pavle Ljesar. Cilj zajedničkog sastanka je da se pronađe model poslovanja koji će za sve kompanije obezbijediti prostor na tržištu i omogućiti povoljne uslove poslovanja.

Danas je takođe potpisan inovirani Sporazum o vazdušnom saobraćaju, a imajući u vidu trenutnu globalnu  situaciju i to da značajan broj turista posećuje Crnu Goru zahvaljujući dobrim konekcijama na istanbulskom aerodromu, a sve u cilju privlačenja većeg broja turista koji će posetiti Crnu Goru već u ovoj letnjoj IATA 2023 sezoni.

- Zajednički zaključak sagovornika je da se ulaskom  Pegazusa na crnogorsko tržište otvaraju nove linije, povećava avio- dostupnost naše zemlje, koja će zasigurno uticati na povećanje broja turista sa mnogih destinacija koje su do sada slabo bile povezane sa vazdušnim lukama u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:08