Milojko Spajić, Novica Vuković / FOTO - LAZAR RUZIC
21/04/2024 u 20:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MF: Planirane reforme nijesu i neće biti rezultat jednostranih odluka Vlade

Sve odluke koje se tiču položaja zaposlenih i privrednog ambijenta biće pažljivo analizirane na bazi dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca, poručili su iz Ministarstva finansija (MF), navodeći da planirane reforme nijesu i neće biti rezultat jednostranih odluka Vlade.

Iz MF su reagovali na saopštenje Unije slobodnih sindikata (USSCG) u kom se, povodom intervjua ministra finansija Novice Vukovića Glasu Amerike, navodi da reforme na tržištu rada, kao i penzione i socijalne politike, ne mogu i ne smiju biti rezultat jednostranih odluka Vlade i resornih ministarstava.

Iz MF su kazali da je Vuković, u okviru intervjua koji je osnov za reakciju USCG, govorio o reformama koje planira 44. Vlada, a koje će biti sastavni dio Fiskalne strategije koja je glavni dokument fiskalne politike za period mandata Vlade.

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, inspekcija kontroliše i ministarstva

- Sve odluke koje se tiču položaja zaposlenih, kao i odluke koje se tiču privrednog ambijenta u kojem posluje privreda bile su i biće pažljivo analizirane i razmatrane na bazi tripartitnog dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca što je, uz našu potrebu, i zakonska obaveza - poručili su iz MF.

Kako su dodali, socijalni dijalog se bazira na međusobnom povjerenju.

- Ova Vlada je, u dosadašnjem mandatu, to i dokazala kroz inkluzivan dijalog prilikom donošenja izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nacrta izmjena Zakona o radu i slično - kazali su iz MF.

Kako su dodali, odgovorna i transparentna fiskalna politika, unaprjeđenje standarda zaposlenih i poboljšanje poslovnog ambijenta za obavljanje privredne aktivnosti, uz stabilne javne finansije, glavni su ciljevi MF, na čelu sa Vukovićem.

Iz MF su naglasili da je Vuković govorio je o planiranim reformama.

- Koje da bi bile predložene za usvajanje - moraju biti rezultat konsenzusa između socijalnih partnera, u cilju donošenja najboljih rješenja za građane - objasnili su iz MF.

Oni su ponovili da reforme na tržištu rada, penzione, socijalne ili bilo koje druge neće biti rezultat jednostranih odluka Vlade.

- Što nije bio slučaj ni do sada - kazali su iz MF.

Taj Vladin resor je, kako su naglasili, uvijek otvoren za saradnju u cilju donošenja inkluzivnih politika, u korist svih građana Crne Gore.

Borančić: Vlada priznala da gasi penzijski fond, da li će vratiti novac građanima?

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:29