/ - FOTO: GOV.ME
18/04/2022 u 16:22 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: У 2021. урађено највише за десет година преговора

Истакнуто је да је одговор Црне Горе на рат у Укајини био благовремен и ефикасан, те да су два милиона еура из будзетске резерве опредијељена у сврху помоци избјеглицама

Заједнички именитељ свих политичких чинилаца у Црној Гори је улазак у ЕУ, а политичка стабилност представља важну компонента од које зависи успјех процеса европске интеграције, поручено је на дашњем округлом столу „Црна Гора између два извјештаја ЕК – има ли напретка,преноси портал РТЦГ.

На скупу је оцијењено да је квалификована већина потребна да би се дошло до што бољих рјешења које подржавају и власт и опозиција, а који су у корист цијелог друштва, свих грађана. Изнијето је очекивање да Црна Гора, упркос политичким дешавањима која су успорила процес приступања, може очекивати да, током француског предсједавања ЕУ, испуни привремена мјерила за поглавља 23 и 24.

-Са поносом могу да искажем задовољство за оно сто је урађено. Посао који је урађен у претходној години је можда и највећи за скоро десет година преговора-поручио је министар економског развоја и шеф Делегације Црне Горе на Међувладиној конференцији између Европске уније и Црне Горе Јаков Милатовић.

Он је нагласио да је Влада, примјеном програма „Европа сад“, повећала зараде, унаприједила животни стандард грађана и креирала план за будућност.

-Ова Влада је остварила, динамичан демократски развој, што потврђују и резултати међународних организација. Поређењем стања из 2020. и 2021. јасно се види да је унапријеђена демократија, смањена корупција, спроведене економске реформе, унапријеђена права и слободе и побољшан инвестициони амбијент- казао је министар.

Он је подсјетио да је БДП по становнику у 2020. години износио 45% просјека ЕУ, док у 2022. износи 50%.

Истакао је да је повољније стање у дијелу Мастрихтских критеријума, у дијелу дефицита буџета, смањења јавног дуга, као и да је унапријеђена финансијска стабилност, а инфлација у Црној Гори се подудара са оном у земљама Еурозоне.

-Демократски развој је несумљиво побољшан у Црној Гори, сто се показује и кроз извјестаје Транспаренцy интернатионала, Тхе Ецономиста, ЕБРД-а, Фреедом хоусе, Савјета страних инвеститора у Црној Гори- казао је Милатовић.

Главна преговарачица са ЕУ Зорка Кордић каже да је Црна Гора једина смо држава кандидат која има сва поглавља отворена.

-На корак смо од финалне фазе гдје су најкрупнији кораци потребни у владавини права- казала је она.

Кордић је указала на значај кластерског груписања преговарачких поглавља и значај мјера ране интеграције, истакавши да је Црна Гора предложила програме и иницијативе ЕУ у којима може учествовати у својству посматрача, и прије пуноправног чланства.

Представила је преговарачку структуру која је, како је казала, консолидована и прилагођена новој методологији, истакавши важност спреге Владе и Парламента имајући у виду чињеницу да је посљедњи извјештај ЕК показао да нису вреднована она законска рјешења која нису имала заокружење у Парламенту.

-Обновљена је динамика рада преговарачке структуре коју чини више од 730 представника. У претходном периоду смо одржали више од 100 састанака радних група, Преговарачке групе, Комисије за европске интеграције, Савјета за владавину права и Колегијума за преговоре- казала је Кордић.

Бојан Божовић, државни секретар у Министарству правде људских и мањинских права и преговарач за кластер 1 – Темељна поглавља казао је да су, у оквиру поглавља 23, у претходном периоду остварени резултати који се огледају у проглашењу Тужилачког савјета, избору вд ВДТ-а, именовању новог Главног специјалног тужиоца и 11 судија Врховног суда, и указао на неопходност синергије и институционалне повезаности на нивоу државе. Како је казао, донијет је Закон о измјенама и допунама ЗКП-а, а у изради је нови Закон о забрани дискриминације у области слободе изражавања.

Када је ријеч о поглављу 24, Божовић је подсјетио на рекордне запљене дроге и успостављене нове информационе системе у борби против организованог криминала.

Он је подсјетио да је у претходном периоду успостављен Електронски систем јавних набавки, утврђен Предлог Закона о попису становништва, док су у оквиру поглавља 32 – Финансијски надзор, унапријеђене управљачке одговорности и знатно побољшани капацитети и процедуре.

Преговарачица за други кластер – Унутрашње тржиште Милена Липовина-Божовић казала је да је овај кластер кључан за припрему Црне Горе за унутрашње тржиште и за учешће у мјерама ране интеграције, те да је у оквиру њега реализовано чак 90% обавеза из Акционог плана за адресирање кључних препорука из Извјештаја ЕК.

Генерални директор Директората за европске интеграције и међународну сарадњу у Министарству финансија и социјалног старања и преговарач за кластер 3- Конкурентност и инклузивни раст, Шућо Ораховац је казао да, упркос паду од 15% у 2020. години, Црна Гора у прошлој години биљежи снажан опоравак као резултат успјешно реализоване туристичке сезоне, напретка у вакцинацији и политике отворених граница као и ефекта веће пореске дисциплине и примјене електронске фискализације.

-Економски рас пер се није довољан, свјесни чињенице да економски раст доводи и до велике неједнакости у дохотку између жена и мушкараца, младих и старијих, разних етничких, мањинских и културних заједница, овај кластер обухвата економска поглавља чији је циљ, не само да допринесе бољој конкурентности црногорске привреде већ и да допринесе јачој, одрживој, зеленој и инклузивној економији јер ће једино на тај начин сви грађани имати бенефит од економског раста и раста животног стандара-казао је Ораховац.

Марко Перуновић, државни секретар за енергетику и рударство у Министарству капиталних инвестиција је казао да је у област транс-европских мрежа, донијет Акциони план Стратегије развоја саобраћаја за период 2021-2022 и да је изградња ауто-пута Бар-Бољаре настављена на приоритетној дионици између Смоковца и Матешева, гдје је око 99,1% радова завршено.

У оквиру кластера 5- Пољопривреда, ресурси и кохезија, реализовано је око 70% мјера из Акционог плана. Кључни помаци се огледају у припреми Нацрта Стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2022-2028, као и активности које се тичу убрзања имплементације ИПАРД ИИ и припреме ИПАРД ИИИ програма.

У оквиру поглавља 12 – Безбједност хране, ветеринарство и фитосанитарни надзор, настављен је процес унапређења објеката у складу са захтјевима ЕУ, те је сада више од 50% објеката у складу са европским прописима. Такође, у оквиру поглавља 13- Рибарство, утврђен је Предлог Закона о структурним мјерама државној помоћи у рибарству и аквакултуриа а у току је и припрема нове Стратегије рибарства до 2028.

Ипа за 2021. годину је усвојена од стране ЕК у вриједности од 32,4 милиона еура.

Када је ријеч о кластеру 6 – Вањски односи, Скупштина је донијела Закон о контроли извоза роба двоструке намјене, као и Закон о потврђивању Додатног протокола 6 о трговини услугама Споразума о измјени и приступању Централноевропском споразуму о слободној трговини. Такође, настављен је тренд стопроцентне усклађености са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ.

Истакнуто је да је одговор Црне Горе на рат у Укајини био благовремен и ефикасан, те да су два милиона еура из будзетске резерве опредијељена у сврху помоци избјеглицама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:30