са састанка / - са састнка
24/11/2021 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић у Беранама: Циљ Владе равномјеран напредак цијеле Црне Горе

Посебно је истакнуто да Беране морају постати пожељно мјесто за живот, посебно младим људима који ће у наредним годинама бити носиоци економске активности, а уз валоризацију потенцијала поготово у домену туризма и пољопривреде

Министар економског развоја Јаков Милатовић борави у посјети Беранама гдје је разговарао са представницима Општине, на челу са предсједником Тихомиром Богавцем. Током састанка говорено је о више тема, а прије свега о правцима развоја града који је годинама запостављан. 

 - Један од најизазовнијих циљева актуелне Владе је постићи равномјеран напредак цијеле Црне Горе тако да нам је свака општина једнако важна. Онима које су биле годинама запостављене морамо створити услове и шансу за бржи напредак -  нагласио је Милатовић.

Посебно је истакнуто да Беране морају постати пожељно мјесто за живот, посебно младим људима који ће у наредним годинама бити носиоци економске активности, а уз валоризацију потенцијала поготово у домену туризма и пољопривреде. 

Као највећи проблем истакнута је велика стопа незапослености коју је проузроковало изумирање привредне дјалатности, а министар Милатовић је као једно од рјешења, за следећу годину најавио посебну линију Програма за унапређење конкуретности која ће се односити искључиво на сјевер, а подразумијевати рефундирање 80 одсто уложених средстава. 

image

са састанка

- са састанка

 - Такође, за наредну годину је планиран износ од милион еура за потребе Програма за младе, а у чијем је фокусу оспособљавање и преквалификација заинтересованих за послове у ИТ сектору. Тако, млади ће добити прилику да стичу знање које ће им омогућити да нађу запослење како на домаћем тако и на међународном тржишту рада уз употребу онлине платформи - рекао је министар.

Ускоро ће бити потписани уговори са корисницима средстава Програма подстицајних мјера за рурални туризам 2021-2022, а четвртина подржаних сеоских домаћинстава су из Берана. Подршка у овом дијелу биће настављена током наредних година што је додатна шанса за развој туризма и аутентичних туристичких производа. Природни потенцијали Берана ће бити уклопљени у цјелину са осталим општинама сјевера, што ће умањити неравномјеран развој који је годинама карактеристичан за овај дио Црне Горе. 

image

са састанка

- са састанка

- Влада је спремна да пружи подршку локалној самоуправи у свим сегментима развоја, прије свега кроз програм инвестиција, како би се крај у којем гравитира Беране привредно и економски приближио резултатима које биљеже градови у другим регијама - закључио је министар. 

Предсједник Богавац покренуо је низ питања која су од важности за беранску општину, односно за њене грађане. Како је навео један од горућих проблема је незапосленост и мањак реалног сектора за остваривање младих људи на професионалном пољу, чиме би се стало на пут и све већој миграцији становништва. Локална управа, поред својих напора, очекује помоћ од Владе Црне Горе, како би се заједничким снагама покренула привреда, што би било од значаја и за сусједне општине. 

Током данашње посјете министар ће обићи и “Регионални Бизнис Центар” гдје ће се упознати са радом ове установе и одржати састанак са привредницима општине Беране, а у гимназији “Панто Малишић” разговараће са члановима Ђачког парламента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:40