FOTO: CAR GIRL, Unsplash - euro / - FOTO: CAR GIRL, UNSPLASH - EURO
21/10/2024 u 15:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministarstvo finansija: Nema pravnog osnova za utvrđivanje drugačije visine zarade pripravnika u javnom sektoru

Ministarstvo finansija saopštilo je da misle da nema pravnog osnova za utvrđivanje drugačije visine zarade pripravnika u javnom sektoru, osim one propisane Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Dodaju da je prilikom obračuna oktobarskih zarada u Centralizovanom obračunu zarada, dalo potrošačkim jedinicama bliže instrukcije za obračun minimalnih zarada (600 € i 800 €) zaposlenih sa odgovarajućom stručnom spremom, koje su se odnosile na granični koeficijent koji je utvrđen za državne službenike i namještenike.

- Pomenute Instrukcije su se odnosile isključivo na državne službenike i namještenike, ali ne i na pripravnike koji se stručno osposobljavaju u sudovima i tužilaštvima, kao i drugim organima državne uprave. S obzirom da je od strane ovlašćenih lica koja unose podatke u sistem bilo zahtjeva za pojašnjenje da li i pripravnici sa visokom školskom spremom ostvaruju pravo na minimalnu zaradu u visini 800 €, Ministarstvo finansija je uputilo na pozitivne propise odnosno na Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru u kojem je (članom 29) precizirana visina zarade pripravnika sa VII nivoom kvalifikacije obrazovanja, u visini od 60% prosječne zarade u Crnoj Gori - navode u saopštenju.

Pripravnici u sudovima i tužilaštvima traže plate po ES 2; Jovićević: Nećemo dozvoliti da nas država marginalizuje

Dodaju da imajući u vidu da je odredba Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, koja se odnosila na zaradu pripravnika prestala da važi 14. februara 2023. g,  kada je potpisan novi GKU za oblast uprave i pravosuđa, mišljenja su da nema pravnog osnova za utvrđivanje drugačije visine zarade pripravnika u javnom sektoru, osim one propisane Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

- Ukazujemo da je i Zakonom o radu (član 2 stav 2) i Opštim kolektivnim ugovorom (član 2 stav 2) propisano da se odredbe ovih propisa primjenjuju i na zaposlene u državnim organima, organima državne uprave, jedinicama lokalne samouprave i javnim službama, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno, kao što je to u konkretnom slučaju Zakon o zaradama zapolsenih u javnom sektoru. U konačnom ističemo da se ovoj kategoriji zaposlenih u javnom sektoru povećava neto zarada po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog - zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 16:00