/ ИЛУСТРАЦИЈА ДАН АРХИВА
04/10/2021 u 13:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Овогодишњи принос грожђа 180 тона

Деканица Биотехничког факултета, Божидарка Марковић, казала је да су ове године, и поред дугог сушног периода, остварени рекордни приноси грожђа

На огледном имању Биотехничког факултета у Љешкопољу завршена је берба грожђа, а овогодишњи принос је износио око 180 тона.

Деканица Биотехничког факултета Универзитета Црне Горе, Божидарка Марковић, казала је да су ове производне године, и поред дугог сушног периода током скоро читавог вегетационог периода, остварени рекордни приноси грожђа.

- У винограду површине око 22 хектара овогодишњи принос је око 180 тона грожђа. Захваљујући благовремено спроведеним свим агротехничким и помотехничким мјерама грожђе је одличног квалитета, па се очекује да и квалитет вина и ракије буде на препознатљивом нивоу- наводи се у саопштењу Биотехничког факултета.

Марковић је присутне у петак на свечаности поводом завршетка овогодишње бербе грожђа упознала са историјатом огледног имања и производној сезони. Имање је успостављено 1951. године, а виноподрум је изграђен и у функцију стављен 1956. године и као такав најстарији је у Црној Гори.

Професорица Радмила Пајовић Шћепановић је у виноподруму присутнима представила основне информације о традиционалној технологији производњи вина и ракије, али и о доприносу који наука има на квалитет производа.

„Поред тога, она је указала на значај сортимента винове лозе који се гаји на имању, а посебно аутохтоне сорте Вранац, што све заједно даје препознатљив печат нашим винима - Вранац и Вранац барриqуе, на које смо са разлогом изузетно поносни“, закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 13:39