/ ILUSTRACIJA - //WWW.PLANTAZE.
28/10/2023 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plantaže: Prihodi za prvih devet mjeseci najveći u posljednjih deset godina

Ostvareni rezultat je lošiji u odnosu na prošlu godinu dominantno zbog činjenice da nije došlo do povećanja vrijednosti zaliha u odnosi na 01.01.2023, navode iz Plantaža

Za prvih devet mjeseci tekuće godine kompanija „13.Jul-Plantaže“ ostvarila je 19,6 miliona eura prihoda, što je za 15 odsto bolji rezultat u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, navode iz tog preduzeća. U apsolutnom iznosu, ostvarerni nivo prihoda, za dati period, je najveći u posljednjih 10 godina, tvrde oni.

- Prihodi od prodaje proizvoda i usluga čine 95% ostvarenih ukupnih prihoda.  Prodajom flaširanih proizvoda za prvih devet mjeseci, na svim tržištima, ostvareni su 13% veći prihodi u odnosu na isti period prethodne godine. Posmatrano po tržištima, najviše prihoda generisano je sa crnogorskog tržišta, što je najbolji rezultat ostvaren u posljednje četiri godine. Takođe, za prvih devet mjeseci prihodi od ugostiteljstva su višestruko veći u odnosu na nivo prihoda iz prethodnih godina- ističu iz Plantaža.

Posmatarno sumirano, prihodi iz gotovo svih poslovnih aktivnosti su veći u odnosu na isti uporedni period iz 2022. godine.

- Ukupni rashodi za prvih devet mjeseci iznose 24 miliona eura i oni su 7% veći u odnosnu na prošlogodišnji devetomjesečni period, prije svega, kao posljedica rasta troškova repromaterijala energije i troškova radne snage. Ovi toškovi su očekivani i kao takvi predviđeni planom, imajući u vidu kretanja cijena rapromaterijala na regionalnom i globalnom tržištu. Kod troškova materijala i energije najveći rast se javlja  kod troškova: zaštitnih sredstava (na šta su direktno uticali loši vremenski uslovi koji su pratili ovu proizvodnu godinu), flaša (veća cijena repromaterijala), troškova mazuta i gasa, kao i đubriva. Troškovi zarada su 8% veći u odnosu na uporedni period 2022. godine i rezultat su dogovora rukovodstva kompanije sa Sindikatom, kako bi se postepeno vratili na obračune iz vremena prije uvođenja restriktivnih mjera štednje, i na taj način amortizovali značajne inflatorne udare u prethodnom periodu. U tom smislu, uprava je veoma ponosna na saradnju koju je aktuelni menadžment ostvario sa Sindikatom kompanije. Napominjemo i da je poslije dužeg vremena uspostavljena redovnost u isplati zarada.  I kao takvi, troškovi zarada su značajno ispod nivoa prethdonih godina, te su samo u odnosu na 2019. godinu ukupni troškovi radne snage manji za preko 3 miliona eura- navode Plantaže.

Iako se za prvih devet mjeseci bilježi rast troškova, pojašnjavaju, oni su i dalje manji od nivoa troškova iz 2019. godine, što jasno ukazuje na nastojanja uprave da se troškovi sveobuhvatno racionalizuju i svedu na mjeru održivih. 

- Za prvih devet mjeseci 2023. godine ostvaren je gubitak u iznosu od 4,4 miliona eura. Ostvareni rezultat je lošiji u odnosu na prošlu godinu dominantno zbog činjenice da nije došlo do povećanja vrijednosti zaliha u odnosi na 01.01.2023- navode iz Plantaža.

Važno je, naglašavju, istaći da su ovo devetomjesečni rezultati, te da će planirana realizacija u posljednjem kvartalu pokazati da će zacrtani planovi biti ostvareni, a ukupni rezultat značajno bolji nego što je to bio slučaj ranijih godina.

- Podsjećamo da su Plantaže posljednje dvije godine posvećene procesu transparentnog finansijskog izvještavanja, zbog čega od 2021. godine dobijaju pozitivna mišljenja eksternih revizora. Ujedno, i investiciona javnost konstatovala je vidan napredak po pitanju redovnog i transparentnog finansijskog izvještavanja.Kompanija će i u narednom periodu nastaviti sa takvom praksom i sa punom posvećenošću, u kontinuitetu, raditi na potpunoj konsolidaciji poslovanja-zaključuju iz kompanije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:12