FOTO: Vlada CG-predstavljen agrobudžet za 2024. u 12 Opština / - FOTO: VLADA CG-PREDSTAVLJEN AGROBUDžET ZA 2024. U 12 OPšTINA
28/03/2024 u 21:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavljen Agrobudžet za 2024. godinu u više crnogorskih opština

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavili su danas mjere podrške iz Agrobudžeta za 2024. godinu poljoprivrednim proizvođačima u 12 crnogorskih opština.

Proizvođači su pokazali značajno interesovanje u svim opštinama. Nakon prezentacija imali su priliku da postavljaju pitanja i da daju sugestije.

Posebno su  iskazali zainteresovanost za mjeru koja se tiče nabavke mehanizacije, bazena i bistijerni, za novi IPARD program - Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore, kao i za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji, sa posebnim akcentom na preradu mlijeka na gazdinstvu. Takođe su iznijeli stav za jačom podrškom mladim farmerima i potrebom za osnivanjem garantnog fonda kako bi mogli doći do kredita. Više pitanja je bilo i u vezi rada veterinarske službe i registra životinja kao i pitanja koja se tiču seoske infrastrukture.

Za Agrobudžet Vlada izdvojila 75,06 miliona

Sredstva koja su Agrobudžetom opredijeljena za ovu godinu iznose 75.064.097,04€. Iz nacionalnog budžeta opredijeljeno je 51.354.861,97€, iz donacija 15.559.235,07€, a iz kreditnih sredstava 8.150.000,00€.

Ovogodišnjim Agrobudžetom izdvajaju se sredstva za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencija na tržištu i za podršku mjerama ruralnog razvoja. Takođe, sredstva su obezbijeđena i za: podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, ribarstvo, program fitosanitarnih mjera, program bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja.

U okviru prezentacija predstavljen je i projektat DIGITALNO PREDUZETNIČKO GNIJEZDO I 4.0 INDUSTRIJA U CRNOJ GORI - DigN€st, koji se finansira od strane ERASMUS+ programa (EU). Učešćem u ovom projektu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se trudi da unaprijedi primjenu digitalizacije u oblasti poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i pruži doprinos stimulisanju inovativnog pristupa u proizvodnji.

Podsjećamo da će se prezentacije mjera podrške nastaviti i sjutra u Gusinju, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Budvi, Podgorici i na Cetinju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:25