/ - SRDJAN BOLJEVIC
02/10/2024 u 14:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EZ će preispitati odluku o obavezi smanjenja emisije GHG; Mujović: Ispravljamo nepravdu prema Crnoj Gori

Direktor Energetske zajednice Artur Lorkovski obavijestio je ministra energetike Sašu Mujovića da će preispitati Odluku Ministarskog savjeta energetske zajednice od 15. decembra 2022. godine, kojom su definisani nacionalni energetski i klimatski ciljevi Crne Gore do 2030.

Po osnovu te Odluke, između ostalog, Crna Gora se obavezala da udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji bude 50 odsto, a ukupna emisija gasova sa efektom staklene bašte bude 2420 kt CO2eq.

- Prvi kriterijum je ostvariv, dok redukcija emisije gasova sa efektom staklene bašte sa aktelnih 3307 kt CO2eq na zahtijevanih 2420 kt CO2eq nije ostvariva do 2030- navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, da bi se dostiglo umanjenje od 27 odsto bilo bi potrebno ili značajno smanjiti nivo proizvodnje TE Pljevlja ili djelovati na sektor saobraćaja i zamijeniti u visokom procentu automobile elektromobilima (hibridnim vozilima).
- Uzimajući u obzir socio-ekonomski momenat u državi, obje opcije su neprihvatljive- navodi se.

Lorkovski je predložio da se Odluka preispita i formira radna grupa koja bi definisala predlog za usvajanje, čime je pozitivno odgovorio na zahtjev koji je ministar Mujović poslao 21. avgusta.

Ministar Mujović je, zajedno sa ekspertima angažovanim na izradi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, utvrdio da jedino Crnoj Gori nije uračunato umanjenje emislija iz sektora LULUCF (Land Use, Land-Use Change and Forestry - smanjenje emisije CO2 uslijed djelovanja šuma) pri donošenju Odluke i definisanju ciljeva. Drugim riječima, za Crnu Goru važe znatno stroža pravila nego za ostale evropske zemlje.

Smatram da radimo veliku stvar za Crnu Goru i postavljamo realne ciljeve koje možemo ostvariti, a da ne ugrozimo nacionalnu ekonomiju, u prvom redu rad TE Pljevlja. Zahvaljujem gospodinu Lorkovskom na podršci i smatram da smo na pravom putu da korigujemo svojevrsnu nepravdu učinjenu prema Crnoj Gori, a na koju je tada izostala reakcija od strane resorne ministarke Ane Novaković-Đurović - ističe ministar Mujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 16:52