Воз ЖПЦГ
25/10/2021 u 08:00 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Препоруке комисије ЖПЦГ за машиновође: Без мобилних телефона, брзина воза да се смањи

Забрањује се коришћење мобилног телефона и то машиновођи при припреми у станици и вожњи као и улазак Н.Н. лица у управљачницу, прегледачима кола при вршењу пробе кочница при сачекивању и отпреми воза, кондуктерима приликом издавања возних карата, припреми воза у полазној станици и при јављању у успутним станицама, пише између осталог у препорукама комисије ЖПЦГ

Невладина организациjа Возом кроз Црну Гору објавила је препоруке Комисије Жељезничког превоза Црне Горе (ЖПЦГ) за машиновође и њихове колеге. Између осталог у препорукама се ограничава коришћење мобилних телефона, а на неким дионицама у Црној Гори препоручује се и смањење максималне брзине возова.

– Забрањује се коришћење мобилног телефона и то машиновођи при припреми у станици и вожњи као и улазак Н.Н. лица у управљачницу, прегледачима кола при вршењу пробе кочница при сачекивању и отпреми воза, кондуктерима приликом издавања возних карата, припреми воза у полазној станици и при јављању у успутним станицама. Како највећи дио оштећења на колима, према мишљењу комисије, настаје на дионици укрсница Кос – станица Мојковац предлажемо да се брзина на тој дионици смањи на V, максимално 60 километара на час – пише између осталог у препорукама. Додаје се да је потребно да прегледна Подгорица обрати пажњу при уласку воза у станицу и све неправилности на точковима евидентира, односно мања равна мјеста од 60 мм, како не би дошло до увећања равних мјеста, а самим тим и одговорности другог машиновође, који преузима воз у станици Подгорица.

– КПО за кола да води евиденцију у случају брушења на трчећој површини точкова. Ако напон у колима спадне на 19 V кондуктер или пратилац искључи све потрошаче осим кочнице, завршни сигнал и управљачки уређај, а на 21 V пола освјетљења. Приликом спајања локомотиве, односно кумпловања квачила, прије спајања ваздушног вода, између локомотиве и кола потребно је да прегледач кола извуче ваздух из распоредника помоћу откочника. Обезбјеђивање кола од самопокретања вршиће се возном локомотивом. Ако гарнитура остаје у станици, испразнити GVV и извући ваздух из распоредника, а прије тога извршити обезбјеђивање од самопокретања кола ручном кочницом – наводи се у препорукама.

Додаје се да прегледач кола мора нарочито обратити пажњу да ли је притегнута ручна кочница у обезбјеђивању воза од самопокретања, као и послије додавања локомотиве да исту деактивира.

– Свако искључење кола у станицама гдје има прегледач кола, а кола имају равна мјеста већа од 60 мм, прегледач кола је дужан по одласку воза детаљно да прегледа кола и евидентира у ТК – 32 и тек тада обавијести шефа јединице, како би он обавијестио шефа јединице вуче ради искључења локомотиве у домицилној станици, како би јој се урадио дијаграм кочења. Шеф јединице вуче је дужан да од читача трака тражи да се очита трака за воз са којег су кола искључена. Кола по приспијећу у станицу Подгорица детаљно прегледају шеф ТПЈ Подгорица и представник сектора за техничке послове и записнички констатују сва оштећења. Ако то није могуће, онда то одрадити у радионици Подгорица уз фотографисање, као прилог записника. одрадити дијаграм кочења одмах по уласку кола у радионицу односно прије обраде точкова – наводи се у препорукама комисије. Додаје се да је препорука да машиновођа користи електродинамичку кочницу.

– Машиновођа не смије да откочује локомотиву прије него што стане, јер може доћи до преоптерећивања кочница на колима и мора пратити да не дође до препуњавања ваздухом кочних уређаја – наводи се између осталог у препорукама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:09