Bivši radnici Rudnika boksita blokirali eksploataciju rude / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
02/04/2024 u 11:35 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši radnici Rudnika boksita blokirali eksploataciju rude: Traže isplatu dugovanja, povezivanje radnog staža i prodaju imovine

Bivši radnici Rudnika boksita Nikšić blokirali su jutros prolaz rudokopa Seoca u Župi Nikšićkoj. Traže da se za 560 bivših radnika isplate dugovanja koja obuhvataju oko 3 miliona eura - neisplaćene zarade, regresi, zimnice ali i povezivanje radnog staža, kako bi neki od njih mogli da ostvare pravo na penziju.

Predstavnik bivših rudara Rašo Čijović kazao je da je dogovor radnika da se obustavi proizvodnja na svakom kopu, dok se ne proda imovina stečajne mase, koja se nalazi na Seocima i Štitovu.

- Drugo, rješenje za nastalu štetu vezano za upravnu zgradu je postalo pravosnažno, u korist radnika, a šteta obuhvata 890 000 eura. Stečajni upravnici su napravili namjerno šetu da bi dali novac "Impeku" - mađarskoj firmi. To je čista korupcija - kazao je Čijović. 

Ističe da zemljište oko upravne zgrade koriste druge firme, iako prema katastarskoj evidenciji pripada stečajnoj masi. 

- Pitanje placa je preuzela nova specijalna tužiteljka. Očekujemo brzi odgovor. Očekujemo i povezivanje radnog staža, jer imamo 80 radnika koja imaju privremena rješenja za penzije - kazao je Čijović. 

Bivši rudari su poručili da je vrijeme da se stavi tačka na Boksite i da će sa blokadom nastaviti dok nadležni ne riješe pitanje zemljišta.

image

Bivši radnici Rudnika boksita blokirali eksploataciju rude

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Podsjetimo, 2017. godine tadašnja stečajna uprava Boksita pokrenula je tužbu jer je imovina prlikom avionskog snimanja, greškom upisana u vlasništvu firmu iz Tuzle, koja je 1997. na ovoj lokaciji izvodila građevinske radove i izgradila privremene objekte za smještaj radnika.

Sa blokadom su upoznali stečajnog upravnika Boksita, Nenada Amidžića, Ministarstvo energetike i rudarstva kao i tursku kompaniju Zeta Mine, koja je podizvođač radova firme Uniprom Metali koja će obavijestiti Veselina Pejovića, vlasnika Uniproma.

- Prije dva mjeseca smo došli u upravnu zgradu da u miru sve riješimo, ali se niko nije okrenuo - kaže Čijović. 

Plate i prava traže blokadama i protestima

Jedan od bivših radnika Zoran Ćipranić kaže da ima odrađen staž i da čeka penziju već 16 mjeseci jer mu nije uplaćeno 6 mjeseci staža, koji mu je potreban kako bi ostavrio to pravo. 

- Ne samo meni, nego još za 70 radnika duguje se od 1. januara 2022. godine do 1. juna. Proizvodnje neće biti dok se potraživanja ne isplate - kaže Ćipranić i dodaje da im je Pejović obećao da neće ostati dužni i da se još uvijek nije obratio radnicima da im objasni šta se dešava za povezivanjem staža. 

Radnici su pokušali da uđu u dvorište firme Uniprom, ali im nije bilo dozvoljeno, a radnici smatraju da je to krivično djelo, jer je to njihov posjed.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:17