Радници „Металца” на једном од многобројних окупљања испред фабрике / -DAN
26/09/2021 u 15:15 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Радници никшићког Металца страхују од новог стечаја

Не знамо ко је затражио увођење стечаја, нити због чега, али ћемо ми након тог рочишта разговарати са стечајним управником којег одреди Привредни суд, казали су радници "Дану"

Средином наредне седмице требало би да буде позната даља судбина никшићког "Металца" о којој ће одлучити Привредни суд. Радници фабрике "Дану" су казали да ће бити одржано рочиште гдје ће се одлучити о увођењу стечаја у ту фабрику.

– То су једине информације које за сада имамо, а тичу се фабрике. Не знамо ко је затражио увођење стечаја, нити због чега, али ћемо ми након тог рочишта разговарати са стечајним управником којег одреди Привредни суд – казали су радници.

”У „Металац“ је до сада два пута увођен стечај. Производња у тој фабрици је прекинута крајем 2019. године

За никшићу фабрику то ће бити трећи стечајни поступак који ће се реализовати, а из првог 2004. године за 450.000 еура "Металац" је купила фирма "Метална монтавар" Горана Младеновића. Неколико година потом он је фабрику препустио свом пословном партнеру Николи Фурунџићу којем је тадашња Влада Црне Горе за обнову производње и измирење дугова помогла са 1,5 милион еура. Нови власник, међутим, није спровео планирано реструктурирање "Металца", па је услиједио вишемјесечни штрајк радника, а онда и нови стечај. Након више огласа, Привредни суд 2016. године проналази новог инвеститора у виду чешке фирме "Термохем", која за 330.000 еура купује постројења и пословне објекте. Измирили су и заостале дугове према тадашњим радницима, а потом запошљавају њих 110, од којих око 40 за стално, али прозводњу прекидају крајем 2019. године. Од тада су металци без посла и измирених обавеза према њима, због чега су у више наврата протестовали и молили Владу и Општину Никшић да напокон ријеши њихове проблеме.

Из локалне управе града под Требјесом "Дану" су казали да су већ разговарали са радницима, и да је предсједник Општине Марко Ковачевић недавно обишао фабричка постројења. "Металац" Општини тренутно дугује близу 80.000 еура за порезе, од чега око 50.000 еура из 2015. године које нису наплатили ни из тадашње стечајне масе.

– За 2021. годину овај порески обвезник задужен је на износ од 29.334 еура. У поступку наплате користиће се средства прописана Законом о пореској администрацији. Уколико се не успије наплатити неким од прописаних средстава, опет ће се прибјећи примјени уписа заложног права на имовину пореског обвезника – одговорили су на питања "Дана" из Општине.

Једна фабрика, два власника

Радници са којима смо разговарали тврде да се не зна прави власник "Металца". Како појашавају, централна компанија "Термохем", чије је сједиште у Прагу, газдује једним дијелом фабрике, а другим њена ћерка фирма која има скоро исти назив.

– Када је "Металац" у питању кроз документацију могу се видјети два власника, "Термохем" и "Термохем спол". Од када су купили фабрику, нас стално запослене пребацују час на једну, час на другу фирму, тако да ми данас не знамо код кога смо од те двије поменуте запослени. Стечајни поступак који нам је најављен биће уведен у једну од њих, али коју, ми то сада не знамо – истакли су радници.

Хипотеку због дуга за порезе на дио имовине "Металца" локална управа је била ставила 2017. године, али је, како истичу, "компанија мајка Термохем" измирила потраживања за ту годину. Из Општине наглашавају да је Ковачевић о проблемима у тој фабрици разговарао са премијером Здравком Кривокапићем, а да је министру економског развоја Јакову Милатовићу упутио допис да се састане са представницима запослених.

Бивши и садашњи радници "Металца" годинама су у проблемима. Дио бивших радника "Металца", који је остао без посла због увођења стечаја, нада се да ће добити отпремнину заједно са бившим радницима КАП-а, ФЕП-а, Рудника боксита, Прераде и Ковачнице. Да би се пензионерима "Металца" исплатиле отпремнине потребно је да Влада усвоји предлог закона, а Скупштина га изгласа у парламенту. Израда закона је у финалној фази.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:25