илустрација / - фото: Општина Будва
10/09/2021 u 11:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сезона би требало да ојача економију

Према посљедњој прогнози, ЕБРД предвиђа раст црногорске економије од 8,5 одсто у овој години

Најновији подаци о доласку туриста током љетње сезоне, који су изнад очекивања, требало би додатно да ојачају црногорску економију, оцијенио је први потпредсједник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Јурген Ригтеринк и додао да негативни ризици још постоје, јавља  Mina Business.

-Од наше претходне прогнозе у септембру прошле године, дошло је до једног важног развоја догађаја: значајног попуштања црногорске граничне политике. Очекујемо да ц́е ово повец́ати број долазака и тиме ојачати туристички сектор, кључан за црногорску економију- рекао је Ригтеринк агенцији Mina-buiness.

Он је казао да су најновији подаци о доласку туриста током љетње сезоне изнад очекивања, што би требало додатно да ојача сектор и укупну економију.

-Штовише, у међувремену смо сазнали колико се бруто домаћи производ (БДП) оштро смањио прошле године. То значи да је прошлогодишња основа била врло ниска што омогуц́ава вец́и од очекиваног скок економског раста ове године- рекао је Ригтеринк.

Према посљедњој прогнози, ЕБРД предвиђа раст црногорске економије од 8,5 одсто у овој години.

Јавни дуг достигао је, како је подсјетио, рекордно висок ниво, премашивши 100 одсто БДП-а на крају прошле године. Власти би требало да наставе рад на јачању фискалне консолидације.

-Коронакриза је истакла потребу да Црна Гора диверзификује своју економију. С једне стране, важан туристички сектор, који чини скоро 25 одсто БДП-а, мора се диверзификовати изван садашњег модела „сунце, пијесак и море“, који привлачи вец́ину туриста у љетњим мјесецима-навео је Ригтеринк.

Он је казао да се види потенцијал у развоју алтернативних врста туризма у земљи, попут сеоског у планинским подручјима на сјеверу, или здравственог и конгресног. Такође постоји потреба за диверзификацијом, не само географски, вец́ и секторски.

-Обновљива енергија ми прва пада на памет, с обзиром на обилно сунце и вјетар у одређеним регионима и интересовање страних инвеститора-додао је Ригтеринк.

Он је, говорећи о утицају ЕБРД инвестиција на економију, а посебно на европске земље у развоју, казао да граде одрживију, отпорнију, правичнију и инклузивнију глобалну економију улагањем у неколико кључних приоритета.

Јачање конкурентности и за инвестиције и за ангажовање на политикама, је, како је навео, други кључни приоритет. ЕБРД помаже компанијама да подигну пословне стандарде у складу са ЕУ у смислу дигитализације, еколошких перформанси и социјалне инклузивности.

Према његовим ријечима, повезивање и одржива инфраструктура остају још један кључни изазов и представљају важан фактор раста, који доноси јасне користи за економије и грађане.

-У Црној Гори, на примјер, подржавамо Електропривреду (ЕПЦГ), главног снабдјевача електричном енергијом у земљи, како бисмо осигурали стабилност и отпорност снабдијевања земље енергијом, истовремено штитец́и постигнуц́а црногорског енергетског сектора у свом амбициозном плану чистог раста и декарбонизације-рекао је Ригтеринк.

Он је, говорећи о главним проблемима за економију у региону ЕБРД-а, посебно Западног Балкана, имајући у виду негативне посједице пандемије коронавируса, казао да као што је то случај и са другим регионима у којима ЕБРД ради, тако је и са економијама земаља Западног Балкана, које су ослабиле током прошле године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 04:34