Aleksandar Damjanovic, ministar finansija / -VLADA CG
30/04/2022 u 15:12 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спремиће технички ребаланс, о акцизама тек наредне седмице

Према најавама министара, акт о акцизама и ПДВ-у ће усвојити наредне седмице, вјероватно у четвртак, док ће га Скупштина разматрати и усвојити у петак

И нова влада започела је као и нова парламентарна већина – именовањима, умјесто рјешавањем горућих проблема који се тичу стандарда грађана. Тако су на јучерашњој конститутивној сједници именовани генерални секретар, савјетници, формиране комисије, радна тијела Владе, али се није ништа урадило по питању смањења акциза и смањења ПДВ-а на основне животне намирнице. То ће, према најавама министара, сачекати наредну седмицу, а грађанима остаје да се надају да због усвајања закона неколико дана пред обрачун неће цијели мај плаћати рекордне цијене горива у региону.

Нови министар финансија Александар Дамјановић је казао да ће започети рад на техничком ребалансу када Влада усвоји нову уредбу о организацији рада државне управе. Такође, наредне седмице, како је навео, Влада би требало да се изјасни о закону о акцизама, ПДВ-у и ограничавању цијена основних намирница, како би Скупштина могла да их усвоји у петак.

Мугоша: Несхватљиво политичко инаћење

Осим што су у четвртак могли да прво одлучују о предлзима за смањење акциза и ПДВ-а претходне владе, нова парламентарна већина одбила је и да уврсти у дневни ред истовјетне предлоге СД и о њима одлучи у четвртак. Тим поводом на Твитеру се огласио посланик Борис Мугоша (СД).

– Да jе jуче (четвртак) усвоjен предлог СД о допуни дневног реда, већ данас бисмо могли имати усвоjене законе о смањењу акциза на гориво, смањењу ПДВ-а на брашно, уље и со и ограничењу циjена одређених производа. Овако ћемо чекати процедуралну и правну гимнастику због коjе се без икакве потребе одлаже одлучивање о овим тачкама, а сви знамо колико jе важно што приjе дониjети овакве мjере. Овдjе се не ради о било каквом политичком поентирању, jер смо сви за кориговање циjена горива и намирница, него о мени и даље несхватљивом "инаћењу" у политици – написао је Мугоша.

– Објављивањем уредбе о организацији рада Владе стичу се услови да се приступи техничком ребалансу буџета, односно распореду буџетских позиција сходно новој уредби. Формалну примопредају у Министарству финансија одрадићемо наредне седмице, да би већ у сриједу и четвртак, дао основне напомене, како би могли да дођемо до предлога закона, јер као такав мора бити усвојен у Скупштини – рекао је Дамјановић на јучерашњој конститутивној сједници Владе која је по први пут преношена уживо.

У поступку израде, како је навео, видјеће да ли постоји и потреба да се у суштинском дијелу буџета нешто мијења.

По питању акциза и ПДВ-а, Дамјановић је казао да, пошто већ постоје закони у скупштинској процедури, да је потребно дописом обавијестити Скупштину да Влада остаје при тим законима.

"Ако се усвоји смањење акциза наредног петка, питање је хоће ли закон ступити на снагу до понедјељка, 9. маја када надлежно министарство треба да уради обрачун. Нове цијене горива ступиће на снагу у уторак, 10. маја. Уколико се акцизе смање, цијене горива биће ниже 20 до 30 центи, у зависности од коначне верзије закона

Сједница Скупштине, која је почела у четвртак, а на којој су тачке дневног реда смањење акциза на гориво, укидање и смањење ПДВ-а на основне животне намирнице и ограничавање цијена намирница, прекинута је након избора пресједника Скупштине и избора 43. Владе. Министар одбране Рашко Коњевић је казао да би, према његовим незваничним инфоромацијама, Скупштина требало да се настави у петак.

– Неформално смо јуче причали да до сриједе на заједничкој комисији погледамо амандмане, јер, према незваничној најави, наставак сједнице би био у петак, што би значило да би у четвртак требало да их утврдимо и усвојимо и да постану саставни дио текста закона. Све друго би нас увело у кашњење – поручио је Коњевић.

Цијене горива су у марту порасле од 20 до преко 30 центи, а Црна Гора је једина држава која није ни смањила акцизе ни ограничила цијене горива. Конституенти и подржаваоци мањинске владе мјесецима уназад су оптуживали челнике ДФ-а и Демократа за опструкцију и блокаду парламента, јер нијесу хтјели да закажу сједницу на којој би се смањиле акцизе на гориво и ПДВ на основне животне намирнице. Сада, када су добили прилику да закажу Скупштину и формирају владу, партије које врше власт су прво именовали предсједника Скупштине, па изгласали Владу, док са акцизама и ПДВ-ом не журе, иако та питања највише занимају грађане и привреду.

Ако се усвоји смањење акциза наредног петка, питање је хоће ли закон ступити на снагу до понедјељка, 9. маја када надлежно министарство треба да уради обрачун. Нове цијене горива ступиће на снагу у уторак, 10. маја. Уколико се акцизе смање, цијене горива биће ниже 20 до 30 центи, у зависности од коначне верзије закона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 05:58