Гужве на пумпама / IVAN PETROVIC-IPE
15/02/2022 u 11:57 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Док цијене горива лете у небо, закони о смањењу акциза мјесецима у Скупштини

Цијене горива расту скоро у континуитету од 2021. Готово исто толико времена трају и препуцавања на политичкој сцени, а за сво то вријеме ниједан од посланика се не сјети да предложи закон којим се смањују цијене горива, него и закон Владе о тој могућност одбише у децембру

Цијене горива расту готово непрекидно од почетка 2021. године. Сво то вријеме свједочимо политичким препуцавањима и надгорњавањима, која су недавно кулминирала и смјеном Владе, а за сво то вријеме парламентарна већина се не сјети да усвоји измјене закона о акцизама и смањи цијену горива која је јуче достигла рекордан ниво. И нека што се не сјетише да усвоје закон да смање акцизе или ограниче цијене горива, него су у децембру одбили да усвоје предлог којим би Влади омогућили да смањи акцизе до 15 одсто у случају константног раста. Да су усвојили тај закон, сада би Влада, могла да реагује и смањи цијене горива. Србија и Хрватска су недавно замрзнуле цијене горива, док наша Влада то не може урадити.

”Ново поскупљење горива коjе за собом повлачи нова поскупљења других роба и услуга, додатно ће урушити стандард грађана, а да се притом одговорни не баве овом темом на jавноj сцени, нити по том питању исказуjу посебну забринутост, казали су из УССЦГ

Цијене горива су од поноћи скупље за три до четири цента, саопштили су јуче из Министарства капиталних инвестиција. Циjене еуросупера 95 и 98 биће веће по четири цента и у наредне двиjе седмице износиће 1,54 еура, односно 1,58 еура. Лож уље и еуродизел ће поскупити по три цента на 1,4, односно 1,42 еура. Прије двије седмице гориво је поскупило пет центи. Нови обрачун цијена биће 28. фебруара, а евентуално измијењене вриједности нафтних деривата важиће од 1. марта.

Овим поскупљењем је оборен рекорд из 2012. године, када је литар еуросупера 95 био 1,50 еура, а литар еуросупера 98 1,54 еура. Литар дизела је прије двије седмице оборио рекорд из 2012. године, када је био 1,38 еура по литру. Почетком прошле године, дизел је био 1,06 еура, док је бензин коштао 1,19, односно 1,22 еура по литру.

Треба напоменути да све што раде власти у Црној Гори нема везе са растом цијене горива, али законодавна власт може да донесе закон којим би се смањиле акцизе на гориво, а тиме и укупна цијена горива. Тренутно су у Скупштини два закона која се тичу акциза на гориво, које тренутно износе 55, односно 44 цента по литру.

У Црноj Гори не постоjи законски основ да Влада ограничи или замрзне циjене горива, као што су то недавно урадиле Хрватска и Србиjе. Jедини начин за ниже циjене горива jе да Скупштина измиjени закон о акцизама и смањи ове дажбине коjе износе 55 и 44 цента по литру или да усвоjи закон коjим би овластила Владу да замрзне или привремено смањи износе дажбина.

Стабилизација цијена тек од априла

Стабилизациjа циjена горива може се очекивати тек почетком априла, казали су недавно из Удружења нафтних компаниjа Црне Горе (УНК ЦГ). Истичу да би држава, попут оних у региону, требало да смањи акцизе и лимитира циjене.

– Мислим да ће циjена наредних мjесец дана jош скакати, а почетком априла би требало да дође до неког благог пада – казао jе Драган Бошковић из Удружења нафтних компаниjа ЦГ.

Циjену горива у Црноj Гори доминатно одређуjу акцизе. ПДВ и акцизе jеднаке су висини набавне циjене горива. Бошковић каже да би ваљало да се та акциза спусти на неких 17 одсто, колико jе у региону, Босни и Херцеговини на примjер.

СДП је давно предложио да се смањи износ акциза, Влада је кроз измјене закона о акцизама тражила сагласност Скупштине да може привремено да смањи цијене, док је Унија послодаваца доставила недавно иницијативу свим посланичким клубовима да се законски смањи износ акциза за 30 одсто док траје нестабилност на међународном тржишту.

Поводом новог поскупљења цијена горива и јуче су се огласили из Уније слободниох синдиката (УССЦГ).

– Неприхватљиво jе и краjње неодговорно да, и поред броjних апела, на сjедницама Скупштине одржаним почетком овог мjесеца, ниjесу разматране инициjативе за допуну Закона о акцизама, међу коjима jе и инициjатива Униjе слободних синдиката Црне Горе. Грађани Црне Горе доведени су у процjеп између нечињења посланика и немогућности поступања Владе кад jе у питању лимитирање циjене горива. Ново поскупљење горива, коjе за собом повлачи нова поскупљења других роба и услуга, додатно ће урушити стандард грађана, а да се притом одговорни не баве овом темом на jавноj сцени, нити по том питању исказуjу посебну забринутост. Зато, Униjа слободних синдиката позива посланике и све друге доносиоце одлука да своjим хитним дjеловањем не дозволе да наjновиjе поскупљење горива, али и других роба и услуга, анулираjу позитивне ефекте програма "Европа сад". Инсистирамо на што хитниjем сазивању ванредне сjеднице Скупштине и разматрању инициjативе за допуну Закона о акцизама како би се лимитирала циjена горива и тако заштитио стандард грађана до стабилизациjе циjена нафте и нафтних деривата на свjетском тржишту – поручили су из УССЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:12