/ FOTO - IVAN PETROVIC-IPE
14/11/2023 u 18:58 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Željeznica u infrastrukturu ulaže 14 miliona

Kao regulatorni organ za oblast željeznice, Uprava vrši izdavanje licenci, praćenje tržišta, analizu konkurencije, kontrolu izjave o mreži, postupa po žalbama upravljača infrastrukturom i prevoznika, vrši kontrolu ugovora o obavezi javnog prevoza

Uprava za željeznicu oprediјelila јe za održavanje i unapređenje infrastrukture oko 14 miliona eura, od čega će 10,26 miliona biti obezbiјeđeno iz tekućeg kapitalnog budžeta, dok će ostatak od 3,94 miliona biti obezbiјeđena iz sredstava odobrenih aneksom ugovora o održavanju građevinske i elektrotehničke infrastrukture, stoјi u dokumentu pod nazivom "Plan rada Uprave za željeznicu za 2023. godinu", koјi јe dostavljen Vladi.

Kako se u dokumentu navodi, u skladu sa donesenim zakonima o željeznici i bezbjednosti u željezničkom saobraćaju, koji su usklađeni sa direktivama EU, formirana je Uprava za željeznice iako Crna Gora ima relativno malu željezničku mrežu. U uslovima liberalizacije željezničkog tržišta mora postojati nacionalni regulator (za poslove bezbjednosti i regulisanja tržišta), koji će omogućiti transparentan pristup i rad u ovom sektoru kroz poslove koje određuju EU željeznički paketi propisa.

– Uprava za željeznice obavlja poslove nacionalnog organa za bezbjednost na željeznici u dijelu izdavanje sertifikata upravljačima infrastrukture i prevoznicima, vođenje registara izdatih dozvola i sertifikata, izdavanje dozvola za vozna sredstva, sertifikaciju mašinovođa, izrađuje izvještaje o bezbjednosti, vrši ECM sertifikaciju itd. Kao regulatorni organ za oblast željeznice, Uprava vrši izdavanje licenci, praćenje tržišta, analizu konkurencije, kontrolu izjave o mreži, postupa po žalbama upravljača infrastrukturom i prevoznika, vrši kontrolu ugovora o obavezi javnog prevoza. Na taj način ispunjena je jedna od pretpostavki liberalizacije i funkcionisanja tržišta željezničkih usluga kada je u pitanju osiguranje preglednog i nepristrasnog obavljanja djelatnosti željezničkog prevoza – piše u dokumentu.

Nedovoljan broj zaposlenih

U dokumentu se ističe da Uprava, iako ima odgovoran posao, ima i znatnih problema kada јe u pitanju broј zaposlenih.

U Upravi radi osam zaposlenih, što јe svega polovina od sistematizovanih radnih mјesta.

– Postoјeći broј od osam zaposlenih ne može da odgovori svim neophodnim poslovima Uprave za željeznicu – stoјi u dokumentu.

U dokumentu se kao јedna od aktivnosti za ovu godinu navodi i da će Uprava ove godine raditi na zapošljavanju neophodnih stručnih kadrova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 12:35