Ћаловић Марковић / Фото: Лазар Ружић
26/04/2022 u 17:02 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћаловић Марковић: Нововић да извади предмет из фиоке и провјери послове Ђукановића

Ако тужилаштво има воље и спремности да се позабави "Пандора папирима" веома лако ће доћи до података кроз међународну сарадњу, оцијенила је Ћаловић Марковић

Из Специјалног државног тужилаштва казали су "Дану" да је у случају "Пандора папири", који је крајем године објелоданила Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС), извиђаj и даље у току, а да више података и информациjа не могу саопштити ради заштите интереса покренутог поступка.

image

Фото: МАНС

- Фото: МАНС

МАНС је у октобру прошле године објавио да су предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић и његов син Блажо склопили 2012. године наводно таjне уговоре о управљању имовином скриваjући се иза мреже компаниjа из Велике Британиjе, Шваjцарске, Британских Дjевичанских острва, Панаме и Гибралтара.

image
Фото: Архива, Дан

Ова НВО је ове податке изнијела након учествовања у глобалноj истрази "Пандора папири".

– Свим корисницима коjи преносе или преузимаjу обjављену информациjу о предметима у коjима су лица приjављена, осумњичена, окривљена или оптужена за кривична дjела, Специjално државно тужилаштво указуjе на претпоставку невиности предвиђену Уставом Црне Горе и Закоником о кривичном поступку, коjа подразумиjева да се свако сматра невиним док се његова кривица не утврди правоснажном одлуком суда – одговорила је "Дану" специјални тужилац Сања Јовићевић.

Ђукановић тврдио да спорне фирме нијесу радиле

Како је раније саопштено, Ђукановић је доставио Специjалном државном тужилаштву писано изjашњење поводом афере "Пандора папири".

Портал Дан раније је објавио да је Ђукановић у исказу поjаснио и поновио претходне изjаве у медиjима да спорне компаниjе коjе се помињу у документациjи никада нису радиле, нити су имале отворене рачуне код било коjе банке на егзотичним дестинациjама.

Додаjе се да се Ђукановићеве тврдње поклапаjу с исказом коjи jе нњегов син Блажо Ђукановић изнио 22. октобра прошле године током саслушања пред специjалним тужиоцем Сањом Jовићевић.

Извршна директорка МАНС-а Вања Ћаловић Марковић казала је у изјави за "Дан" да немају ниjедну информациjу из тужилаштва, када jе у питању случаj "Пандора", након њеног саслушања и достављања документациjе.

– Очекуjемо да ће нови главни специjални тужилац Владимир Нововић извадити оваj случаj из ладице и предузети конкретне радње да утврди да ли су скривени трастови у власништву Мила Ђукановића и његовог сина имали имовину и коjу. Такође, очекуjемо да утврди са ким су пословале скривене фирме Блажа Ђукановића и из коjих мотива су им пословни партнери давали повластице – истакла је Ћаловић Марковић.

Она је подсjетила да се комплетна документациjа о пословању скривених трастова и фирми Ђукановића налазила у Женеви и да су тужилаштву доставили прецизне информациjе о њеноj локациjи.

– Због тога, ако тужилаштво има воље и спремности да се позабави тим случаjем, веома лако ће доћи до података кроз међународну сарадњу, а на располагању им је и могућност да направе заjедничке истражне тимове са другим државама и на ефикасан начин дођу до података. Надамо се да након недавних промjена у тужилаштву, у овом случаjу неће протећи године да се затраже адекватни подаци кроз међународну сарадњу, као што jе то урађено у случаjу Телекома, у циљу опструкциjе истраге – навела је Ћаловић Марковић.

Она оцјењује да ће оваj случај бити велики тест за ново руководство тужилаштва и да ће они наставити да инсистирају да буде расвиjетљен до краjа.

Презентујући резултате истраге у случају "Пандора папири", из МАНС-а су у октобру прошле године казали да је син предсjедника Црне Горе искористио структуру да наводно формира и двиjе скривене компаниjе са ћеркама фирмама у Лондону и Црноj Гори.

Глобалну истрагу о офшор финансиjским пословима под називом "Пандора папири" водио jе Међународни конзорциjум истраживачких новинара (ИЦИJ) са партнерима из 117 земаља.

База процурjелих података садржи скоро 12 милиона докумената из 14 компаниjа за финансиjске услуге у земљама попут Британских Дjевичанских острва, Панаме, Белизеа, Кипра, Уjедињених Арапских Емирата, Сингапура и Швајцарске.

Jедна од њих jе, како наводи МАНС, АЛЦОГАЛ, водећа адвокатска канцелариjа у Панами са представништвима на свим познатиjим офшор дестинациjама, укључуjући Британска Дjевичанска острва, преко коjих су наводно вођени послови породице Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:59