Апелациони суд / Фото: Дан
22/11/2021 u 08:55 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Члан криминалне групе остаје у притвору: Јовановићу одбијено јемство од 90.000 еура

Jемство коjе jе понудила породица Jовановића састоjало се од хипотеке на породичну кућу оца окривљеног и његовог стрица

Апелациони суд је потврдио рјешење Вишег суда, којим је одбијено jемство од 90.246 еура породице Ивана Jовановића, како би се оваj оптужени у наставку судског поступка бранио са слободе од оптужби за чланство у криминалноj организациjи одговорноj за утаjу пореза.

Првостепени суд jе почетком марта ове године одбио понуђено jемство породице Jовановић jер jе нашао да према окривљеном, поред притворског основа опасност од бjекства, и даље стоjи притворски основ опасност од понављања кривичног дjела.

– Притвор се може замиjенити мjером jемства само уколико jе одређен због постоjања околности коjе указуjу на опасност од бjекства. Осим тога, ни документациjа коjа jе достављена уз предлог ниjе била потпуна – наводи се у образложењу о одбиjању jемства.

Бранилац оптуженог уложио је жалбу на рјешење коју су судије Апелационог суда оцијениле неоснованом.

Jемство коjе jе понудила породица Jовановића састоjало се од хипотеке на породичну кућу оца окривљеног и његовог стрица, у износу од 80.246,00 еура и полагањем 15.000 еура у судски депозит.

Са друге стране, Апелациони суд jе нашао да jе рjешење о одбиjању jемства дониjето уз учињену битну повреду одредаба кривичног поступка jер jе диспозитив побиjаног рjешења неразумљив, због чега се не може испитати, па се укидање показуjе нужним.

Оптужени Jовановић се на рочишту изjаснио поводом понуђеног jемства, наводећи, између осталог, да нема никавих интереса да избjегава судски поступак, већ напротив – има жељу да се исти оконча.

– Ради се о кући у коjоj живим са своја два дjетета, оцем, маjком, стричевима и њиховим породицама, тако да нас има око двадесеторо. Ни на краj памети ми не пада да бjежањем прокоцкам ову кућу и оставим породицу без мjеста живљења – казао jе тада Jовановић.

Драшковићу прихваћено јемство, Кошута најавио споразум

Због захтjева Jасмина М. Кошуте да са Специjалним државним тужилаштвом потпише споразум о признању кривице, у подгоричком Вишем суду за 24. децембар одложен је почетак суђења члановима криминалне групе Цетињанина Сава Б. Липовине, коjи су оптужени за стварање криминалне организациjе, утаjу 700.000 еура пореза и прање три милиона еура.

Предсjедник специjалног виjећа судиjа Зоран Радовић прихватио jе предлог Кошутиних бранилаца, коjи су га обавиjестили да jе таj окривљени СДТ-у предао споразум за признање кривице.

Подсjетимо, почетком децембра прошле године суд jе прихватио jемство коjе jе понудила породица окривљеног Драшковића, и он jе уз уписану хипотеку на породични стан вриjедности 53.500 еура пуштен да се у наставку поступка брани са слободе.

Jовановић се терети за чланство у криминалноj организациjи коjу jе, према наводима СДТ-а, заjедно са њим формирао Саво Липовина.

У оптужници jе наведено да jе ова дванаесточлана криминална група, користећи пословне и привредне структуре опрала и утаjила вишемилионски износ.

Осим Липовине и Jовановића, оптужницом су обухваћени и Дарко Драшковић, Jасмин Кошута, Деjан Радовић, Филип Лалатовић, Предраг Раичковић, Драган Бурић, Александар Ковачевић, Никола Божовић, Ивана Томашевић и Давор Перовић, као и 11 компаниjа преко коjих су пословали.

Резултати анализе диjела пословне документациjе 11 компаниjа, преко коjих jе ова криминална група незаконито пословала, показали су, како тврди тужилаштво, да jе опрано 3.000.000 и утаjено 700.000 еура пореза.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:48