/ FOTO: Srđa Boljević
21/03/2024 u 18:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DETALJI ISTRAGE: Do Kvonu stiglo prijeteće pismo na korejskom jeziku

Južnokorejskom državljaninu Do Kvonu, koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, stiglo je prijeteće psimo na korejskom jeziku, saznaje portal Dan od izvora bliskog istrazi.

Do Kvon je, kako smo i objavili, večeras je u Osnovnom državnom tužilaštvu saslušan povodm ovog događaja. Za sada nema više informacija o sadržaju ovog pisam i čime je Do kvonu prijećeno.

Potvrđeno rješenje Višeg suda o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji

Ranije danas, Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) saopštilo je da je podiglo pred Vrhovnim sudom zahtjev za zaštitu zakonitosti povodom odluke o dozvoljavanju izručenja državljanina Južne Koreje, Kvon Do Hejonga, po molbi te zemlje, a odbijanja izručenje po zamolnici Sjedinjenih Američkih Država.

Do Kvon saslušan u ODT zbog prijetnji koje su mu stigle

Podsjećamo, Apelacioni sud Crne Gore je nakon sjednice vijeća odbio žalbu branilaca okrivljenog Do Kovna i potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici od 06.03.2024.godine.

VDT podiglo zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju Do Kvona: Traže da se preinači odluka Apelacionog suda

Ranijim rješenjima Viši sud je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju Do Kvona i ostavljao ministru pravde Andreju Miloviću da odluči kojoj od država molilja će dati prednost.

Zatim je  Apelacioni sud  ukazao da ministar pravde odlučuje samo u redovnim postupcima ekstradicije, a da je osumnjičeni Do Kvon pristao da bude izručen, u skraćenom postupku, državama koje su tražile njegovu ekstradiciju.

Podsjećamo, Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora. Oni su u pritvoru gotovo osam mjeseci.

Prema saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela prevarnog nepoštenog trgovanja, prevaru i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka tereti Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru radi prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:59