Судија Фемић стиже у СДТ / -фото: Либертаспрес, Саво Прелевић
14/05/2022 u 07:57 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фемић у СДТ-у испитиван о улози Меденице у ревизијама

У погледу предметних ревизија, СДТ је, према незваничним информацијама, ангажовало и вјештаке који ће пречешљати све ревизије за које тужилаштво сумња да су доношене након ургенције Меденице

Судија Врховног суда у пензији Бранимир Фемић саслушан је јуче у својству свједока пред специјалним тужиоцем Наташом Бошковић у предмету "Меденица", потврђено је "Дану". Фемић је иначе један од петоро судија који су прије двије године донијели одлуку у поступку ревизије којом се фирма Фаб лајв ослобађа плаћања 1,2 милиона еура фирми Гуги комерц, а за коју Специјално државно тужилаштво сумња да је донијета након ургенције бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице. Поред Фемића, у том предмету одлучивали су и судије Радојка Николић, као предсједница вијећа, Наталија Филиповић, Радa Ковачевић и Весна Јочић.

Према незваничним сазнањима, Фемић се изјашњавао управо на околности поменуте ревизије, објаснивши како су он и остале колеге донијели одлуку у том предмету, али и у још неким предметима који су за СДТ спорни. Наводно, тужилац Бошковић је питала Фемића и да ли је Меденица утицала на њега и колеге приликом доношења одлука у ревизијама. У погледу предметних ревизија, СДТ је ангажовало и вјештаке који ће пречешљати све ревизије за које тужилаштво сумња да су доношене након ургенције Меденице.

Судиjа Бранимир Фемић на саслушању у Тужилаштву

Одлучујући у поступку ревизије Врховни суд је почетком маја 2020. донио пресуду којом се фирма Фаб лајв ослобађа исплате 1,2 милиона еура фирми Гуги комерц. Сумња се да је Весна Меденица, по налогу свог сина Милоша Меденице, за одређену добит пристала да утиче на колеге у том поступку тако што ће од њих тражити да одлуче у корист фирме Фаб лајв, чији су власници браћа Бојан и Марко Поповић, који ће, као се спекулише у медијима, добити статус свједока сарадника у овом предмету.

Хапшења почела средином априла

По налогу СДТ-а, због сумње да су припадници наводне криминалне групе Млоша Меденице средином априла слободе су лишени Весна Меденица, полицајац Милорад Меденица, службеница Управе царина и прихода Ивана Ковачевић, Василије Петровић и Лука Бакоч. Услиједлила су и хапшења браће од стрица Бојана и Марка Поповића, Улцињанина Марјана Бевење, власника шпедитерске фирме МБ, и Баранина Стева Караникића због сумње да су чланови криминалне организације сина бивше предсједнице Врховног суда Црне Горе.

Иначе, Милош Меденица, којем се на терет ставља и кривично дјело навођење на противзаконити утицај, напустио је Црну Гору у децембру прошле године и тренутно се, наводно, лијечи од болести зависноси у Београду. Званичним путем још није тражена потврда те информације.

Међу осумњиченима за припадништво наводној групи Милоша Меденице налазе се и Марко Вучинић, Никола Раичевић, Петар Милутиновић и Радомир Раичевић. Осим за припадништво криминалној организацији, Петровић, Вучинић и Раичевић сумњиче се и за нуђење мита. Како се наводи у наредби СДТ-а, браћа Поповић су пристала да плате Вучинићу и Раичевићу 181.000 еура у виду некретнина у Бечићима, и још 9.600 еура у готовом новцу, како би судска одлука којом су обавезани да компанији Гуги комерц исплатe 1.207.799 еура на Врховном суду била преиначена у њихову корист. Сумња се да је Меденица обавијестио мајку да је 23. априла 2020. године закључен фиктивни предуговор о купопродаји наведених некретнина између Фаб лајва и Николе Раичевића, након чега је она, како се основано сумња, завршила свој дио посла у суду, а у вези са доношењем спорне ревизије. Двије седмице касније, Бојан Поповић је, наводно, предао Раичевићу 9.600 еура, док је готовину од продаје некретнина исплатио Милошу Меденици, Марку Вучинићу и Николи Раичевићу. Иначе, Привредни суд је 2017. године утврдио да је купопродајни уговор закључен између Гуги комерца и Фаб лајва раскинут, те да је Фаб лајв у обавези да изврши повраћај купопродајне цијене тужиоцу у износу од 1.207.799,32 еура, исплаћене туженом у роби, опреми и пружањем услуга, на име куповине пословних простора (два пословна простора у Будви).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:16