SPUŠKI ZATVOR / foto: M.V.P.
01/09/2024 u 07:33 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iza rešetaka može da se radi i zaradi: U spuškom zatvoru trenutno zaposleno 236 zatvorenika

Oni koji izdržavaju zatvorske kazne u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu mogu da rade, a bogami i da zarade od svog rada. Kako su, odgovarajući na pitanja "Dana", saopštili iz Službe za odnose s javnošću UIKS-a, trenutno je radno angažovano 236 lica.

– Rad zatvorenika svakako je jedan od najvažnijih tretmanskih postupaka u ostvarivanju svrhe izvršavanja kazne zatvora, koji za cilj ima rehabilitaciju zatvorenika i smanjenje recidivizma. Moramo napomenuti da je svakog mjeseca radno angažovano u prosjeku oko 300 zatvorenika. Vrsta posla određuje se u skladu sa potrebama zatvorenika, programom tretmana i reintegracije zatvorenika, zdravstvenim stanjem, stečenim kvalifikacijama i mogućnostima Uprave. Zatvorenik koji radi u zatvoru ima pravo na naknadu za rad, a ona se određuje u visini od najmanje 30 odsto minimalne neto zarade, u skladu sa propisima o radu. Zatvorenici u zatvoru obavljaju poslove u okviru zanatske ili industrijske proizvodnje, poljoprivredne proizvodnje, pomoćno-tehničkih poslova i uslužnih djelatnosti, dok su zatvorenice većinom radno angažovane na pomoćno-tehničkim poslovima, administrativnim i uslužnim poslovima – naveli su iz UIKS-a.

Podaci UIKS-a za zatvor u Bijelom Polju: Iza rešetaka očevi 110 mališana

Objašnjavaju i da je u sklopu odjeljenja za žene smještena krojačka radionica u kojoj se zatvorenice obučavaju za rad na mašinama za šivenje i vrše usluge te vrste za potrebe UIKS-a.

– Osim toga, u UIKS-u se održavaju različite obuke za zatvorena lica, kao i za sekciju maloljetnika. Zatvorenici imaju priliku da obavljaju poslove u stolarskoj, bravarskoj, limarskoj, rezbarskoj, krojačkoj i auto-mehaničarskoj radionici, gdje od zaposlenih u UIKS-u mogu sticati znanja i vještine. Stoga oni nakon završenog kursa dobijaju diplomu za neke od korisnih zanata. Bravar, stolar, pomoćni kuvar, neke su od obuka koje se uspješno sprovode. Važno je naglasiti da na sertifikatu ne piše gdje su završili kurs, pa se ovim postupkom vodi računa o sprečavanju moguće marginalizacije i diskriminacije bivših zatvorenih lica – objašnjavaju iz Službe za odnose s javnošću.

Pet lica izdržava kaznu od 40 godina robije

Kako nam je saopšteno, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno se nalazi pet zatvorenika koji služe maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

– Njihove kazne ističu 2057. godine (dva lica), 2054, 2051. i 2048. godine – saopštili su nam iz UIKS-a.

Zatvorenicima su na raspolaganju i slobodne aktivnosti. Shodno afinitetima, mogu se baviti i nekim hobijem ili kreativnim aktivnostima.

– U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, sportske, rekreativne, kulturne i druge aktivnosti zatvorenika odvijaju se svakodnevno, i to najmanje dva časa dnevno u slobodno vrijeme. Ovakve aktivnosti se održavaju na sportskim terenima i u prostorijama zatvora namijenjenim za tu svrhu, a sve u skladu s programom tretmana i reintegracije zatvorenika. Kulturne aktivnosti odvijaju se kroz razne stvaralačke djelatnosti, čitanje literature, izradu umjetničkih predmeta i slično. Takođe, za zatvorenike se organizuju pozorišne, muzičke, filmske i druge priredbe, po odobrenju lica koje rukovodi zatvorom. Tako je u 2023. godini održan turnir u stonom tenisu, kao i šahovski turnir – navode iz UIKS-a.

                                                                  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 17:47