Енис Баковић / - SRDJAN_BOLJEVIC
26/05/2022 u 17:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Либертас: Еурополова документа показују да је Баковић скинуо име Тамаре Звицер са црвене потјернице Интерпола

- Никада, па ни у периоду који наводите, нијесам избрисао, нити као старјешина дао налог да се избрише било каква потјерница или Интерполово обавјештење за особу Тамару Звицер, одговорио је Баковић

Енис Баковић, који је до 1. марта 2021. године био помоћник директора Управе полиције за Сектор криминалистичке полиције, према документима Еуропола, у које је Либертас имао увид, наводно је скинуо име Тамаре Звицер, супруге шефа злогласног кавачког криминалног клана Радоја Звицера, са црвене потјернице Интерпола.

У документу Еуропола пише да је “Радоје Звицер, 5. фебруара 2021. године, послао поруку, преко СКY апликације, полицајцу Петру Лазовићу да његова супруга Тамара Звицер не може да пређе границу Црне Горе због црвене потјернице Интерпола”.

“Лазовић је послао поруку полицајцу Енису Баковићу који је избрисао обавјештење, и о томе обавијестио Лазовића. Лазовић је прослиједио одговор Баковића Звицеру“, пише у документу Агенције Европске Уније за спровођење закона – Еуропол.

Либертас је тражио од Баковића коментар и објашњење зашто је то учинио, а он је одговорио да то никада није урадио.

 - Никада, па ни у периоду који наводите, нијесам избрисао, нити као старјешина дао налог да се избрише било каква потјерница или Интерполово обавјештење за особу Тамару Звицер, одговорио је Баковић.

image

фото: Либертас прес

- фото: Либертас прес

Он је казао да за расписивање потјернице мора постојати наредба надлежног суда, а ако је у питању међународна потјерница, мора јој претходити сагласност Министарства правде. Потјерница се, објаснио је Баковић, не може избрисати без наредбе надлежног суда о њеном повлачењу.

image

фото: Либертас прес

- фото: Либертас прес
image

фото: Либертас прес

- фото: Либертас прес
image

фото: Либертас прес

- фото: Либертас прес

- Будући да се ради о подацима који представљају службену тајну, ја вам више од овога не могу саопштити. Али, истине ради, указујем да се евиденција о свакој издатој потјерници и евентуалном брисању и свакој предузетој радњи у вези са тим, налази у Интерполовој бази података Одсјека за међународну полицијску сарадњу Управе полиције Црне Горе. Тако да надлежни органи лако могу провјерити законитост поступања, навео је Баковић у писаном одговору Либертасу.

“Коначно, као што сам се медијски огласио поводом вашег првог текста у којем ме помињете, поново указујем да сам, за вријеме службе у Управи полиције, поступао професионално и законито и поново истичем да стојим на располагању да надлежни органи испитају мој рад и поступање”, написао је Баковић.

image

фото: Либертас прес

- фото: Либертас прес

Документ Еуропола са транскриптима комуникација полицајаца Љуба Миловића и Петра Лазовића са шефом кавачког криминалног клана Радојем Звицером, Вељком Беливуком, Марком Миљковићем и другима, црногорско тужилаштво и полиција добили су од Еуропола у јулу прошле године и, до данас, није познато да су Лазовића и Миловића, али ни друге полицајце, из те двије државне институције позвали на одговорност.

“Истрага усмјерена на Лазовића и Миловића требало би да буде приоритет број један црногорске полиције“, кључни су закључци наведени у документу Еуропола.

image

фото: Либертас прес

- фото: Либертас прес

Еуропол у том документу сугерише да “би требало истражити и умијешаност полицајца Ениса Баковића, а у вези са обавјештењем Интерпола и улоге Тамаре Звицер“.

Интерполова потјерница је међународно упозорење, то јест објава, коју издаје та међународна полицијска организација због размјене информација о злочинима, криминалцима и пријетњама из полиције у земљи чланици (или од ауторизованог међународног ентитета) за одговарајуће службе широм свииета.

Информације које се преносе преко потјернице тичу се појединаца који су тражени за озбиљне злочине.

Потернице које издаје Интерпол настају или сопственом иницијативом те организације, или су засноване на захтјевима од Националних централних бироа (НЦБ).

Постоји осам врста потјерница од којих је седам означено бојама: црвена, плава, зелена, жута, црна, наранџаста и љубичаста. Најпознатија је црвена потјерница која је “најближи инструмент за међународни налог за хапшење у употреби данас“.

Она означава потраживање локације и хапшења особе која је тражена судском јурисдикцијом или од међународног суда са циљем екстрадиције (изручења).

Плава Интерполова потјерница издаје се за лоцирање, идентификовање или налажење информација о особи од значаја у кривичној истрази.

Зелена се издаје за упозоравање о криминалним активностима особе, ако се та особа сматра могућом пријетњом за јавну безбједност итд.

Из Управе полиције Либертасу је саопштено да НЦБ Интерпола Подгорица “потражује Радоја Звицера на међународном плану у циљу лишења слободе од 26. маја 2021. године“ и да је потјерница расписана на основу наредбе за расписивање потјернице Вишег суда у Подгорици.

За Тамаром Звицер, пише у одговору Управе полиције, “не постоји наредба за расписивање потјернице ниједног суда у Црној Гори“.

- Па, самим тим, не постоји ни међународна потјерница за лишење слободе од стране НЦБ Интерпол Подгорица. Она, такође, у ранијем периоду није била предмет међународне потјернице за лишење слободе НЦБ Интерпол Подгорица, наводи се у одговорима које је Либертас добио из Управе полиције 6. маја ове године.

За Которанку, Тамару Звицер, први пут се у јавности чуло у мају 2020. године када је у Украјини покушано убиство њеног мужа Радоја.

Тада су двојица маскираних нападача пресрела Звицера док је тренирао у близини зграде у којој је живио и испалила у њега више хитаца из пиштоља.

Видео-снимци су потом показали да је Тамара, након што је чула пуцње, истрчала из зграде са пиштољем у рукама и запуцала ка нападачима на њеног супруга. Она је, вјероватно, тим поступком спасила мужа смрти.

Енис Баковић је смијењен 1. марта прошле године са функције помоћника директора Управе полиције за Сектор криминалистичке полиције. Он је на тој позицији био од 2017. године када је напустио Основно државно тужилаштво у Подгорици гдје је обављао дужност замјеника основног државног тужиоца.

У наставку су транскрипти разговора полицајца Петра Лазовића и шефа кавачке криминалне групе Радоја Звицера са фотографијама скриншотоване комуникације Лазовића и тадашњег помоћника директора Управе полиције Ениса Баковића:

Либертас неће објавити шифре под којима су били регистровани криптовани телефони у апликацији, већ само кодна или имена корисника да, евентуално, не би наштетили истрази.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:33