/ foto: srđa boljević
04/10/2023 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medenica ponudio jemstvo od 788.800 eura da se brani sa slobode

Dakle, za slučaj ne bjekstva, već samo neodazivanja na uredan poziv suda, porodica Medenica bi ostala bez ponuđenih nepokretnosti, što je dovoljan pokazatelj da je ovako ponuđeno jemstvo, uz alternativne mjere, sasvim dovoljna garancija, kazao je za Dan advokat Stefan Jovanović

Nadležnom sudu, u ime branjenika Miloša Medenice, advokat Stefan Jovanović predao je predlog za određivanje jemstva uz istovremeno ukidanje pritvora na iznos od 788.800 eura, a koji iznos se sastoji u konstituisanju hipoteke na nepokretnostima koje su u vlasnistvu porodice Medenice.

- Dakle, u pitanju su nepokretnosti koje su u vlasništvu kako majke okrivljenog, Vesne Medenice, tako i njegove sestre Marije Medenice, kao i samog okrivljenog, a koje nepokretnosti su duže od tri decenije u vlasništvu porodice i za koje postoje dokazi o načinu sticanja. Uz pomenuto jemstvo sudu je takođe predloženo da uz jemstvo odredi jednu ili više alternativnih mjera koje su propisane odredbama ZKP-a. Ovako ponuđeno jemstvo predstavlja dovoljnu garanciju u pogledu nesmetanog vođenja postupka i obezbjeđenja prisustva mog branjenika, jer je isti itekako svjestan posljedice neodazivanja na pozive suda koja bi se ogledala u oduzimanju ponuđenjih nepokretnosti. Dakle, za slučaj ne bjekstva, već samo neodazivanja na uredan poziv suda, porodica Medenica bi ostala bez ponuđenih nepokretnosti, što je dovoljan pokazatelj da je ovako ponuđeno jemstvo, uz alternativne mjere, sasvim dovoljna garancija- kazao je za Dan advokat Stefan Jovanović.

Napomenu je da se njegov branjenik već 16 mjeseci nalazi u pritvoru i da se isti samoinicijtivno stavio na raspolaganje nadležnim organima.

- Naime, nakon završenog liječenja, o čemu postoji uredna medicinska dokumentacija kako u tužilastvu tako i u sudu, isti se vratio u Crnu Goru kako bi se suočio sa optužbama. Isti je bio svjestan za šta se sve tereti, odnosno za koja sve krivična djela je okrivljen, ali se uprkos tome vratio i na taj način omogućio prvo tužilastvu da vodi istragu u odnosu na njega, a potom i sudu da mu sudi. Ovako postupanje mog branjenika predstavlja konkretnu okolnost koja u cjelosti relativizuje navodne okolnosti koje bi uticale na opasnost od bjekstva, jer da se isti nije vratio u Crnu Goru pitanje je kako bi mu se uopšte i sudilo u Beogradu- naveo je advokat.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo ranije optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i "Kopad Company" DOO Nikšić.

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 20:11