/ -UIKS: Oduzeti predmeti
29/09/2023 u 05:55 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Kavčane" pretresali bez znanja tužioca

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nije izvršen petres u prostorijama Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u vezi sa predmetom "Tunel", niti je ovo tužilaštvo u saznanju po čijem nalogu je pretres vršen, saopštili su "Danu" iz tog tužilaštva

Pretres soba u spuškom zatvoru u kojima borave navodni pripadnici "kavačkog klana", kriminalne grupe koja se, po još uvijek nezvaničnim informacijama, povezuje sa kopanjem tunela do depoa Višeg suda u Podgorici, obavljen je bez znanja tužilaštva koje vodi istragu u tom predmetu. Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koje je formiralo predmet u slučaju "Tunel", našem listu je saopšteno da nijesu izdali nalog za pretres ćelija i da ne znaju ni po čijem nalogu to je urađeno. 

– Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nije izvršen pretres u prostorijama Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u vezi sa predmetom "Tunel", niti je ovo tužilaštvo u saznanju po čijem nalogu je pretres vršen – navodi se u odgovoru na pitanje "Dana", koji potpisuje rukovodilac ODT-a Duško Milanović.

Redakcija "Dana" uputila je UIKS-u pitanja da li je pretres obavljen u sklopu akcije "Tunel" i da li je izvršen samoinicijativno ili po nečijem nalogu, na šta nijesmo dobili odgovore. Uprava zatvora ima pravo da samoinicijativno vrši provjere i pretrese. Međutim, budući da je u pitanju slučaj koji je pokazao snagu kriminalnih grupa i koji predstavlja svojevrstan udar na državne institucije, čudi da organ koji ispituje povezanost pripadnika kriminalne grupe sa predmetom "Tunel" nije upoznat sa aktivnostima povezanim s tim slučajem. Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", iz sobe jednog od navodnih vođa "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana ili njemu bliskih osoba uzeta su dva mobilna telefona.

Vlada naložila zatrpavanje tunela

Vlada je, na jučerašnjoj sjednici, dala saglasnost za preduzimanje aktivnosti u cilju dovođenja u prvobitno stanje podzemnog tunela od stana u Njegoševoj ulici u Podgorici do depoa Višeg suda u Podgorici.

-Budući da je 11. septembra ove godine izvršeno teško krivično djelo obijanja depoa Višeg suda u Podgorici, kojom prilikom je iskopan tunel, u dostavljenom predlogu je ocijenjeno da je, zbog neobezbijeđenosti tunela, kao i saobraćajnice i pješačke zone ispod kojih je iskopan, neophodno da u što kraćem roku nadležna služba izvrši njegovo zatrpavanje, odnosno adekvatnu sanaciju. Imajući u vidu da je Osnovno državno tužilaštvo obavijestilo Upravu policije da je uviđaj završen i dalo saglasnost da se izvedu građevinski radovi u cilju zatrpavanja prokopanog tunela, Vlada je zadužila Upravu za katastar i državnu imovinu da sprovede postupak dovođenja terena u prvobitno stanje, saopšteno je iz Vlade.

Uprava zatvora je pretres mogla obaviti i po nalogu policije, koja se tim povodom nije oglašavala. Redakcija "Dana" uputila je prekjuče i Upravi policije pitanje da li su tražili da se u zatvoru izvrši pretres i jesu li o tome obaviješteni. Ni oni nijesu odgovorili.

Zbog probijanja tunela do depoa Višeg suda dosad je uhapšen samo Podgoričanin Predrag Mirotić, koji je u pritvoru.

Prema tvrdnjama policije i tužilaštva, identifikovane su osobe koje su kopale tunel, lice koje ih je prevozilo i žena koja je iznajmila stan iz kojeg je tunel kopan, a za kojom se traga. Krivičnom prijavom zasad su obuhvaćeni državljani Srbije Veljko Marković (1991), Milan Marković (1970), Dejan Jovanović (1993) i Vladimir Erić (1991), koji se sumnjiče da su učestvovali u kopanju podzemnog prolaza. Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja. Kako je na konferenciji za novinare saopštio ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, krivičnom prijavom biće obuhvaćena i dva N.N. lica. On je istom prilikom naglasio da su osumnjičeni imali i pomagače iz Crne Gore. Jedna osoba iz Višeg suda, kako je kazao Adžić, dovodi se u vezu sa pripadnicima kriminalne grupe koja je naručila kopanje tunela, a čiji se pojedini pripadnici nalaze u UIKS-u.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:40