Привођење Хасанаја / фото: Дан
20/02/2022 u 11:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОДТ у Подгорици утврђује да ли су Хасанаји пријетили судском вијећу и странкама у судници

Ја очекујем да изађем одавде наоружан и све вас елиминишем, казао је окривљени за убиство полицајца Милутина Лековића Луан Хасанај на претходном рочишту, због чега је удаљен из суднице

У Основном државном тужилаштву у Подгорици тренутно су у раду кривични предмети формирани на основу два записника са суђења оптуженима за убиство полицајца Милутина Лековића, а како би се утврдило да ли постоји основ сумње за кривично гоњење окривљених Луана и Љуљзима Хасанаја због пријетњи судском вијећу и странкама у судници, потврђено је "Дану" из ОДТ-а.

– Више државно тужилаштво у Подгорици је у јануару и фебруару ове године овом тужилаштву доставило два записника са рочишта главног претреса пред Вишим судом у Подгорици, по којима су формирани кривични предмети ради утврђивања постојања основа сумње да је од стране Љуљзима и Луана Хасанај учињено кривично дјело за које се гони по службеној дужности, по којима је рад још у току – наводи се у одговору државног тужиоца и руководиоца ОДТ-а у Подгорици Вукаса Радоњића.

image

Мјесто убиства

DAN

На претходном рочишту у Вишем суду у Подгорици на суђењу за убиство полицајца Лековића, које је одржано 3. фебруара, окривљеном Луану Хасанају је изречена опомена пред удаљење. Окривљен је константно добацивао и упадао у ријеч судији Предрагу Табашу, због чега је и удаљен из суднице до завршетка доказног поступка. Неке од његових ријечи које је преводилац и судски тумач за албански језик превео биле су: "Ја нијесам оптужен, него сте то ви, и осуђени сте на смрт". Суд га је опоменуо и упозорио да ће ако настави бити удаљен због вријеђања странака у поступку, на шта је он одговорио: "Не занима ме".

– Ја очекујем да изађем одавде наоружан и све вас елиминишем – казао је окривљени Луан Хасанај, након чега га је судија Табаш удаљио из суднице.

Лековић убијен на дужности

Тужилаштво терети Луана Хасанаја да је 15. децембра 2019. године, око 14.40, хицем из пиштоља "ЦЗ" убио полицајца на дужности Милутина Лековића док се налазио у полицијском возилу "дачија дастер" у Игалу. Потом је, како се наводи у оптужници, пиштољ уперио у полицајца Александра Килибарду, у намјери да га лиши живота. Тада је пиштољ закочио. Лековић и Килибарда су тог дана привели Луана, Љуљзима и Нуре Хасанај јер код себе нијесу имали лична документа.

Окривљени су, како се наводиу оптужници ВДТ-а,одмах након извршења дјела за која се терете изашли из аутомобила и из гепека узели кесу, након чега су побјегли. Ухапшени су након краће потраге.

На самом крају претреса, тужилац Тања Чолан Деретић затражила је од вијећа копију записника са рочишта управо због изговорених ријечи првоокривљеног. Тог дана је и завршен доказни поступак у предмету формираном због убиства полицајца Милутина Лековића, а изношење завршних ријечи заказано је за 31. март. И на ранијим рочиштима оптужени су разговарали на албанском језику, упадајући у ријеч судији, вјештацима и тужиоцу.

Говорили су да је све "фарса", као и Интерполова потјерница коју је Албанија расписала за њима због више кривичних дјела, међу којима је и убиство с умишљајем. Коментарисали су да је то договор влада Албаније и Црне Горе. На једном од суђења оптужени Љуљзим се окренуо ка члану породице убијеног Лековића, прстом уперио у њега и упутио му неке ријечи. За разлику од оптужених, члан оштећене породице смирено је пратио комплетан ток суђења. Према оптужници, држављани Албаније Луан Хасанај, његов брат Љулзим и њихова мајка Нура у саизвршилаштву су убили Лековића 15. децембра 2019. године, а смртоносни хитац је испалио Луан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:20