Катнић / Дан
06/03/2022 u 09:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Основни суд испитује оптужни предлог против Катнића; терети се за противправно лишење слободе

Рјешењем Апелационог суда одлучено је да се тај предмет преда подгоричком Основном суду као надлежном

Вишем суду у Подгорици је Против прошле године достављен оптужни предлог против бившег главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића којим се терети за противправно лишење слободе. Рјешењем Апелационог суда одлучено је да се тај предмет преда подгоричком Основном суду као надлежном. Како су "Дану" саопштили из тог суда, оптужни предлог против Катнића тренутно је у фази испитивања.

– Обавјештавамо Вас да је формиран предмет пословне ознаке К.бр.664/21 и да је оптужни предлог у фази испитивања – саопштено нам је из подгоричког Основног суда.

Кривичним закоником Црне Горе, чланом 162 ставом 1, прописано је да ко другог противправно затвори, држи затвореног или му на други начин протвправно одузме или ограничи слободу кретања казниће се затвором до једне године.

– Ако дјело из става 1 овог члана учини службено лице злоупотребом свог положаја или овлашћења, казниће се затвором од шест мјесеци до пет година – наводи се у ставу 2 истог члана.

Иначе, осим оптужби против појединаца, лица за која се установи да су без основа лишена слободе или су неосновано лежала у притвору могу тражити накнаду штете од државе, а то право им припада сходно члану 502 ЗКП-а. Тако је за 11 мјесеци прошле године, а сходно рјешењима о извршењу јавних извршитеља по основу неоснованог лишења слободе, са рачуна главног државног трезора принудно наплаћено 254.617,59 еура. Такође, за наведени период за накнаду штете због неоснованог лишења слободе поднијето је 30 захтјева, од којих су три завршена потписивањем споразума са Министарством правде и на основу њих су исплаћена 5.434 еура. Постоје двије врсте поступка за накнаду штете због неоснованог лишења слободе – у управном и судском поступку. Један од начина је подношење захтјева за накнаду штете због неоснованог лишења слободе Министарству правде као примарно надлежаном управном органу за накнаду штете јер се прије подношења тужбе суду за накнаду штете оштећени мора обратити надлежном владином ресору. Подношење тужбе надлежном суду долази тек након обраћања Министарству правде ради постизања споразума о постојању штете, врсти и висини накнаде, а у случају да подносилац захтјева није успио адекватно да се наплати или Министарство правде о захтјеву није донијело одлуку у периоду од три мјесеца, те у случају да захтјев за накнаду штете не буде усвојен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:08