новац, паре, еури / -НВО Еуромост
10/04/2022 u 17:37 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пар из Молдавије "прао" новац: Није ми чудно одакле супругу новац за некретнине у Црној Гори

Против њих је недавно и подигнута оптужница, која је достављена на оцјену Вишем суду у Подгорици. СДТ их терети да су "опрали" 771.790 еура стечених од продаје дроге

У одбрани пред Специјалним тужилаштвом држављанка Молдавије Екатарина Лакубовски (33), којој се на терет ставља да је са супругом Максимом Лакубовским (35) у нашој држави "прала" новац стеченог криминалном дјелатношћу, истакла је да јој је познато да њен супруг ради онлајн, међутим, не зна чиме се бави. Како произилази из списа предмета, на основу којих им је Апелациони суд продужио притвор, Екатарина је у одбрани навела и то да супруга није никада питала о послу, те да је њихов заједнички договор био да из Молдавије 2018. године дођу у Црну Гору и ту наставе да живе. Њих тужилаштво терети да су "опрали" 771.790 еура стечених од продаје дроге.

image

Специјално тужилаштво

-Интернет

– У одбрани је навела и да не сматра чудним што је њен супруг за релативно кратко вријеме зарадио доста новца, што им је омогућило да купе кућу, стан и возило, јер јој је познато да се преко интернета, односно онлајн може значајно зарађивати – наводи се у рјешењу суда.

Куповала имовину готовином без поријекла

Екатарина Лакубовски је, према наводима истраге, од спорног новца купила кућу површине од преко 200 метара квадратних и 397 квадрата плаца.

– Она је основала и правно лице са сједиштем у Подгорици, и на име правног лица купила путничко возило и регистровала га на то правно лице. Цjелокупну покретну и непокретну имовину jе платила готовином за коjу немаjу пориjекло које радње су предузимане у циљу прикривања поријекла новца и имовине и повезаности са криминалном дјелатношћу из које новац потиче – произилазии из списа предмета.
Иначе, према прикупљеним подацима произилази да Лакубовски имају привремени боравак у нашој држави од почетка 2019. године, који су продужавали.

Они су лишени слободе почетком прошле године у Бару, у оквиру међународног предмета кодног назива "МИГ". Код Лакубовских је приликом хапшења пронађено и одузето више од 100 банковних картица, десетине СИМ картица, девет мобилних телефона, два луксузна возила чиjа вриједност износи 100.000 еура, 3.000 еура готовог новца, три лаптопа и друго. Рад на овом предмету започет jе у jулу 2020. године, у сарадњи са полициjом и Специjалним тужилаштвом Молдавиjе, СЕЛЕЦ центром из Букурешта и уз подршку ЕУ Програма помоћи ИПА2019 Западни Балкан. Када је извршен претрес просторија које користе Лакубовски у Бару, истовремено је и у главном граду Молдавиjе, Кишињеву претресено више локација. Против њих је недавно и подигнута оптужница, која је достављена на оцјену Вишем суду у Подгорици.

У рјешењу о продужењу притвора се наводи да су Лакубовски основано сумњиви да су у временском периоду од 2.10.2018. до 28.9.2021. године, на територији Црне Горе користили новац са знањем у тренутку пријема да потиче од вршења криминалне дјелатности – продаје наркотика на територији Молдавије, која се одвијала посредством интернет продавнице. Појашњено је да надлежни органи Молдавије спроводе поступак против Лакубовски М. и других држављана Молдавије, због основане сумње да су извршили кривична дjела недозвољено пуштање у промет опоjних дрога. Лакубовског терете да је од укупно прибављене противправне имовинске користи дио новчаних средстава у више наврата и у различитим износима подизао у готовини са банкомата код различитих пословних банака – користећи платне картице коjе су повезане са рачунима трећих лица коjи су отворени код пословних банака у коjе рачуне jе претходно трансферисан новац од продаjе дроге из Молдавије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:55