Ivan Pekić / - IPO
12/04/2024 u 08:29 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pekić na Međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji: Prezentovana najbolja rješenja u borbi protiv terorizma

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore, magistar bezbjednosti (IPO), Ivan Pekić, učestvovao je na Međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji ERAC u Ljubljani koju je organizovala Internacionalna policijska organizacija Slovenija.

 

Konferencija je osmišljena da odgovori na aktuelne izazove u globalnoj bezbjednosti, sa posebnim fokusom na prvo reagovanje na nasilje i masovne žrtve. Eksperti iz oblasti bezbjednosti su edukativnim predavanjima, prenijeli iskustva na učesnike konferencije i detaljno objasnili kako treba reagovati u kriznim situacijama.

- Ovogodišnja tema konferencije je "Reakcija na nasilje, pljačku, terorizam i incidente sa masovnim žrtvama". Takvi napadi su, nažalost, postali sve češći u savremenom društvu, a produkt su situacija koje polaze od maltretiranja u školi ili na radnom mjestu, do terorističkih napada. Eksperti su prezentovali razne studije slučajeva, od onih koji prvi reaguju (kako privatnih, tako i državnih institucija), kao i rješenja i odgovore najbolje prakse o tome kako se nositi sa takvim prijetnjama - ističe Pekić.

Kako kaže, sve ovo su predstavili međunarodni stručnjaci za predmetna pitanja iz različitih bezbjednosnih institucija - policija, vojska, žandarmerija, specijalne snage, službe za hitne intervencije, specijalne snage za suzbijanje terorizma, privatno obezbjeđenje, vještačka inteligencija, profesori univeriteta iz nekoliko drzava, CCTV video analitika, stručnjaci za masovno obavještavanje u vanrednim situacijama i komunikacijama, predstavnici ambasada, Europola, Interpola

Pekić za "Dan": Sistem bezbјednosti srušen kao kula od karata

ERAC је inače regionalni pilot projekat Internacionalne policijske organizacije HQ, koji je postao veoma važan u povezivanju drugih IPO sekcija i drzava, a za cilj ima dodatnu edukaciju vladinih službenika koji rade u sektoru bezbjednosti i odbrane, kao i civilnog sektora bezbjednosti. Bazna intencija je da eksperti razmijene iskustva, mišljenja i stavove, ali i da nauče kako da se nose sa kriznim situacijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:54