/ FOTO: Srđan Boljević Privođenje Čađenovića
14/12/2022 u 12:12 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PLANIRANJE UBISTVA ČAĐENOVIĆA: "Samo da ga smijene, mrtav je čovjek"

Optuženi, koji su obuhvaćeni ovim predmetom i koji se terete za neka od krivičnih djela iz optužnice, negirali su krivicu

U podgoričkom Višem sudu počelo je suđenje optuženima po predmetu planiranje likvidacija tužilaca, sudije i policijskih funkcionera. 

Danas je, zbog zauzetosti sudnice, jedan dio optuženih iznio odbranu i oni su se izjasnili da nisu krivi i negirali su izvršenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret u ovom predmetu.

(ВИДЕО) СДТ: Ђукић планирао да "ошега и заливади" Чађеновића и Катнића, а суткињи да "поломи" кости

Ovom potužnicom obuhvaćen je Stefan Đukić, Emil Tuzović, Zoran i Branko Perović, koji se nalaze u bjekstvu. Takođe, po ovom predmetu, za neka od krivičnih djela, sudi se i Dušanu Dudiću, Milanu Brajoviću, Ninu Koraću,  Stefanu Mićiću , Aleksandru Raičeviću, Dušanu Boljeviću,Albinu Saliću, Bojanu Lopičiću, Harisu Tuzoviću i Goranu Milašinoviću.

Negiranje krivice i branjenje ćutanjem

Tako su se danas o krivici izjasnili, naveli da je negiraju, optuženi Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić i Aleksandar Raičević.

Optuženi Dudić je kazao da nije kriv i da ne poznaje ni jednog od optuženih.

-Nisam posjedovao kriptovani telefon i ne poznajem sudiju Biljanu Uskoković. Sve ovo je izmišljeno- kazao je on.

Optuženi Milan Brajović takođe je negirao krivicu.

-Ova optužnica je obična maštarija  SDT-a. Od optuženih ne poznajem nikog osim Stefana Mićića kojeg sam upoznao u zatvoru 2013. godine. SDT me trerti da sam 2020. bio najaktivni, a tada sam bio u UIKS-u. Po izlasku sam vrijeme provodio sa porodicom i nisam nigdje išao jer je bila zabrana napuštanja teritorije zbog korone.Nikad nisam SKY koristio. 16 mjeseci se pitam zašto sam u zatvoru. U poslednje vrijeme shvatam zašto. Zato što su bivši specijalni državni tužioci iscenirali ovu optužnicu , kako bi od sebe napravili žrtve i udarili pečat meni i mojoj porodici kao da sam državni neprijatelj- kazao je on.

Dodaje da smo "svjedoci poslednjih dana  operativnih dokaza  koji pokazuju da su pomenuti tužici  pripadnici kriminalnih klanova".

Optuženi Niko Korać je takođe negirao krivicu. On nije želio da iznosi odbranu i brani se ćutanjem kao i pred SDT-om.

Optuženi Stefan Mićić je isto negirao krivicu. I on nije želio da iznosi odbranu i branio se ćutanjem kao pred SDT-om. 

Optuženi Aleksandar Raičević je kazao da ne priznaje krivicu 

-Nisam pripadnik ni jedne kriminalne organizacije. Ja sam pitao policiju da idem na poligraf i odgovorim da ne poznajem Jasmina Osmanagića. To su odbili. Ne znam ni kako izgleda. Nikad nisam koristio kriptovani telefon, niti znam šta je to. Ne znam što sma u pritvoru- kazao je on.

Ostali optuženi o djelima koja im se stavljaju na teret optužnicom izjasniće se na narednom ročištu.

Prema navodima SDT -a B.M.  je imao zadatak da vrši opservaciju i praćenje sudija i tužilaca koji postupaju u predmetima protiv pripadnika kriminalne organizacije, da pronalazi lokacije i mjesta radi uzgoja opojnih droga i njihove dalje prodaje i pribavljanja novčanih sredstava za potrebe kriminalne organizacije, preuzima, čuva i predaje drugim pripadnicima kriminalne organizacije oružje i eksplozivna sredstva namijenjena za izvršenje krivičnih djela.

(ФОТО) Монструозне поруке Ђукића и чланова клана: Разнијећу тужиоца у 100 комада, судију успавати шипком по глави

P.Z. je, kako je navedeno, imao zadatak da uspostavlja komunikaciju sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti i da istima, koristeći ranije poznanstvo i svoj stvarni i pretpostavljeni uticaj, nudi novac i druge pogodnosti u zamjenu za uticaj nosioca izvršne vlasti na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija – sudija i tužilaca, tako što bi nosiocima javnih fukcija izvršne vlasti ponudio najmanje jedan milion eura da smijene GST M.K i ST S.Č, koji su pokrenuli, vodili i podnijeli optužbe protiv organizatora kriminalne organizacije.

Istraga tvrdi da je D.D. imao zadatak da da neposredno izvršava krivična djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana i to da u vezi sa vršenjem službene dužnosti fizički napadne i nanosi teške tjelesne povrede sudijama Višeg suda u Podgorici a kako bi isti bili onemogućeni da obavljaju sudijsku funkciju u predmetima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije.

image
- FOTO: SDT CG (ZAPLIJENJENE STVARI KRIMINALNE ORGANIZACIJE KOJA JE PLANIRALA DA UBIJE KATNIĆA)

(ФОТО) Истрага против Ђукића и групе: За смјену Катнића и Чађеновића извршној власти планирали дати милион еура

K.N. je, kako SDT navodi, morao da da vrši opservaciju, praćenje i prikupljanje podataka o kretanju lica od interesa za kriminalnu organizaciju i to oštećenih D.N i J.O, za koje su organizatori odredili da iste treba lišiti života, te da predmetne podatke i informacije prikuplja uz pomoć elektronskih uređaja, dronova, i opservacije mjesta na kojima je najpogodnije postaviti eksplozivne naprave ispod vozila kojima upravljaju.

Prema podacima istrage, M.S.  je imao zadatak da da vrši otmice i ubistva smijenjenih funkcionera i službenika Uprave policije Z.L , P.L i I.Đ , koji su u prethodnom periodu vršeći službene radnje djelovali u pravcu otkrivanja radnji organizatora i pripadnika kriminalne organizacije čiji su organizatori S.Đ. i E.T.

R.A. je, prema SDT-u, trebao da vrši opservaciju, praćenje i određivanje vremena i lica mjesta na teritoriji opština Ulcinj i Bar, a na kojima treba lišiti života pripadnike suprostavljenog kriminalnog klana ili lica koja su od interesa za kriminalnu organizaciju.

Istraga sumnja da je B.D. imao zadatak da pruža logističku podršku drugim pripadnicima kriminalne organizacije, preuzima, prenosi i predaje eksplozivne naprave velike razorne moći koje su namjenjene radi likvidacije pripadnika suprostavljenog kriminalnog klana ili lica koja su od interesa za kriminalnu organizaciju.

image
- FOTO: SDT PORUKE ZA KOJE SDT NAVODI DA JE SLAO STEFAN ĐUKIć I DA SU DIO KOMUNIKACIJE IZMEđU NJEGA I ODREđENIH LICA IZ NJEGOVE KRIMINALNE GRUPE

SDT je istragu proširilo u odnosu na:

A.S. koji se sumnjiči da je imao zadatak da postupa po naredbama i upustvima organizatora kriminalne organizacije okr. T.E, da prenosi novac za pripadnike kriminalne organizacije, da u cilju lišenja života Glavnog specijalnog tužioca obavještava organizatora kriminalne organizacije o lokaciji na kojoj se nalazi kuća označenog tužioca, njegovom kretanju i sastavu njegovog obezbjeđenja, odnosno koji je broj lica koji su zaduženi za fizičko obezbjeđenje tužioca, da organizatora kriminalne organizacije obavještava o stanju borbenih vozila i naoružanja Vojske Crne, te o načinima na koji bi se u vojnom konvoju, po povratku sa misije, u Crnu Goru moglo dopremiti oružje radi izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, da u cilju izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena nabavlja, prevozi i predaje drugim pripadnicima kriminalne organizacije oružje, detonatorske kapisle i eksploziv, da obučava pripadnike kriminalne organizacije za rukovanje vatrenim naoružanjem dugog dometa, da prevozi ukradene skutere i motore koji su namijenjeniza izvršenje krivičnih djela.

image
- FOTO: SDT PORUKE ZA KOJE SDT NAVODI DA JE SLAO STEFAN ĐUKIć I DA SU DIO KOMUNIKACIJE IZMEđU NJEGA I ODREđENIH LICA IZ NJEGOVE KRIMINALNE GRUPE

B.P. koji je imao zadatak da  da postupa po naredbama i upustvima organizatora kriminalne organizacije – okr. E.T, da prevozi i predaje drugim pripadnicima kriminalne organizacije oružje, detonatorske kapisle i eksploziv, da drugim pripadnicima kriminalne organizacije prenosi poruke koje su mu naređene od strane organizatora kriminalne organizacije, da prenosi kriptovane telefone i drogu i iste predaje drugim pripadnicima kriminalne organizacije, da skriva i da pronalazi lokacije na kojima će skrivati prevozna sredstva, oružje, municija, eksplozivi i eksplozivne naporave namijenjeni za izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, da po nalogu organizatora vrbuje druga lica za izvršenje teških krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, da po nalogu organizatora nabavlja, proizvodi i prodaje opojnu drogu u cilju stvaranja profita za potrebe kriminalne organizacije.

"Samo da ga smijene, mrtav je čovjek"

Specijalni državni tužilac je pročitao optužnicu, tokom čega je i citirao poruke za koje SDT navodi da su anstale putem "SKY"-a i koje je slao optuženi Stefan Đukić nekima od članova kriminalne organizacije. U njima se uglavnom radi o planiranju  izvršenja krivičnih djela među kojima su likvidacija Specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, policijskih službenika i sudije Biljane Uskoković.Ta djela nisu izvršena jer je,  kako je Turković navodi, policija hapšenjem spriječila njihovu realizaciju.

Kako je naveo tužilac Turković, Đukić je preko pripadnika svoje kriminalne organizacije pokušao i da izvrši uticaj na vlast koja je formirana 2020. godine i njenu Vladu. Time je, kako dalje Turković navodi, Đukić planirao da za novac utiče na to da  se ubrzaju krvični postpuci koji se vode protiv njega i da preko tadašnjeg sekretara Vlade Boža Milonjića utiče na štro bržu smjenu Katnića i Čađenovića, kako bi ih likvidirao.

Takođe, prema navodima optužnice koji su danas pročitani, Đukić je planirao da ubije specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnica, Jasmina Osmanagića, Nikolu Dedaja, i Marka Jankovića.Sudiju Biljanu Uskoković je planiao da, putem svojih članova, fizički brutalno napadne.

-Neke od poruka koje je citirao specijalni državni tužilac Turkovića, za koje navodi da su dio komunikacije vezane za planiranje likvidacije tužioca Saše Čađenovića. Poruke, kako navodi šalje Đukić nekima od članova kriminalne organizacije nakon formiranja nove vlasti 2020. (nisu hroniloški predstavljene u tekstu):

-"Pa nema veze, uglavnom neće do kraja suđena ostati Č, je li tako" 

-"Vele da je sposbna ta budala, da se dobro snalazi u sudnici"

-"Da li da ga stisnemo malo ako će ga mać, nije ni on lud da se zamjera sad kad zna da će ostati bez zaštite države" 

-"A zna dobro da smo mu kivni"

-" A Čađenovića će maći"; " samo da ga smijene, mrtav je čovjek"; "

-"valjalo bi da maknu Čađenovića, puni bi biklo lakše"

-"s... mi je život, niko bez on"

- "evo vele da Čađenović nudi sporazum za Danijelu,on je lud čovjek, samod a ga maknu i raznjeću ga

 

NAVODI ISTRAGE:

Stefan  Đukić se , između ostalog, tereti da je s umišljajem i svjesno podstrekivao članove kriminalne organizacije kojoj pripada na planiranje, u cilju izvršenja, pet likvidacija. Ta djela, podsjećamo, nisu izvršena. 

Podsjećamo, prema novim detaljima iz istrage, ova kriminalna organizacija koja je bliska škaljarskom klanu, kako bi izvršila planirane likvidacije za cilj je imala i omtice smijenjenih funkcionera i službenika Uprave policije, koji su u prethodnom periodu  djelovali u pravcu otkrivanja radnji  ove grupe. Ova organizacija se, kako istraga sumlja,  bavila i uzgajanjem i švercovanjem narkotika. U cilju toga pažljivo je birala lokacije za uzgoj opojnih droga.

Za cilj je imala i da uspostavlja komunikaciju sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti. Njima bi, prema navodima istrage nudili novac i druge pogodnosti u zamjenu za uticaj  na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija – sudija i tužilaca.

-... tako što bi nosiocima javnih fukcija izvršne vlasti ponudio najmanje jedan milion eura da smijene GST M.K i ST S.Č, koji su pokrenuli, vodili i podnijeli optužbe protiv organizatora kriminalne organizacije, praćenje, dronovi... otmice i ubistva smijenjenih funkcionera i službenika Uprave policije- navode iz SDT-a. 

Ova kriminalna organizacija  je, prema navodima SDT-a,   planirala  da  u vojnom konvoju Vojske Crne Gore, prošvercuje oružje radi izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:42