Vukas Radonjić / - LAZAR RUžIć
21/06/2023 u 13:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT proširio istragu u predmetu protiv Miloševića

Milošević se tereti da izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, odnosno da je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila švercom cigareta.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) proširilo je istragu u krivičnom predmetu protiv bivšeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića, saopštio je portparol tužilaštva Vukas Radonjić.

On je kazao da je SDT 5.oktobra prošle godine, odredilo sprovođenje istrage protiv tri okrivljene osobe, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, a 23. decembra je proširilo protiv Miloševića i još četiri okrivljena.

Radonjić je naveo da Agencija Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, u aprilu ove godine, dostavlila obavještajni paket LM848IP, sa kriptovanom SKY ECC komunikacijom, za 2019. i 2020. godinu.

- Nakon njene analize i prikupljanja određenih personalnih dokaza, u utorak je određeno proširenje istrage protiv četiri okrivljena za nova krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, ali i protiv drugih okrivljenih fizičkih i pravnih lica, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i nedozvoljena trgovina, o čemu je javnost i upoznata prethodnih dana - rekao je Radonjić.

Milošević na slobodi

Kako je precizirao, SDT trenutno sprovodi istragu protiv 19 okrivljenih fizičkih i jednog pravnog lica, jer postoji osnovana sumnja da su učinila krivična djela u periodu od kraja 2018. do prošle godine.

Radonjić je objasnio da se, po Zakoniku o krivičnom postupku, istraga završava onda kad je stanje stvari dovoljno razjašnjeno, dok pritvor u istrazi može trajati najduže šest mjeseci.

- Kako se u istrazi koja je određena i dva puta proširena još prikupljaju dokazi, kroz ekonomsko-finansijsko vještačenje, po prestanku pritvora Miloševiću, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici mu je, na predlog SDT, odredio mjere nadzora zabrana napuštanja boravišta, privremeno oduzimanje putne isprave i obavezno javljanje Upravi policije - naveo je Radonjić.

Time su, kako je rekao, uvaženi razlozi iz odluke Ustavnog suda od 14. juna ove godine, u pogledu trajanja pritvora okrivljenom.

Radonjić je rekao da će, o daljem toku postupka, SDT blagovremeno obavještavati javnost, uvažavajuci njeno interesovanje, ali i zaštitu interesa istrage.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:11