Асановић / Срђан Бољевић
20/05/2021 u 13:38 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Случај хапшења адвоката дошао до Стразбура: Суд донио одлуку у Асановићеву корист

Све је изведено у удруженом подухвату инспектора Митровића и тужиоца Радоњића, тврди Асановић за Портал Дана

Европски суд за људска права у Стразбурудонио је пресуду у предмету адвоката Небојше Асановића против Црне Горе и утврдио да су му повријеђена људска људских права и основне слободе због, како тврди, незаконитог хапшења.

Асановић је у изјави за Портал Дана казао да су му била повријеђена права и у вези обављања његове адвокатске дјелатности и позива.

- Све је изведено у удруженом подухвату од стране полицијског инспектора Горана Митровића и основног државног тужиоца Вукаса Радоњића- додао је он.

Поводом овог случаја, јутрос се огласила и Валентина Павличић, заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права, која је истакла да је против Асановића покренута истрага због сумње да је починио кривично дјело утаја пореза и доприноса.

- У предметном поступку, надлежни државни тужилац је телефонским путем дао обавезујући усмени налог полицијском службенику да од подносиоца представке прикупи обавјештење у својству грађанина. Подносилац представке није пронађен на адреси становања, нити је могао бити контактиран путем телефона јер му је исти био угашен - тврди Павличић.

Она додаје да након што су из полиције обавијестили надлежног тужиоца о наведеном, полиција је добила усмени налог да пронађе и ухапси Асановића.

Како је навела, постојали су "основи сумње да је подносилац представке побјегао, јер је исти био упознат да је од Пореске управе пријављен полицији".

- Истог дана подносилац представке се накнадно одазвао на телефонски позив и обавијестио надлежног полицијског службеника да ће бити испред зграде Основног суда у Подгорици. Том приликом му је од стране полицијског службеника уручен позив за “одмах” ради прикупљања обавјештења од стране грађанина. Подносилац представке је превезен полицијским возилом цивилних таблица до станице полиције гдје је након давања исказа лишен слободе. Записник о саслушању и службену забиљешку потписао је без примједбе. Након тога, спроведен је код надлежног тужиоца гдје је саслушан у својству осумњиченог и гдје му је уручена кривична пријава са пратећом документацијом. Након саслушања подносилац представке је пуштен да се брани са слободе. Против подносиоца представке у току је кривични поступак због предметног кривичног дјела- наводи се у саопштењу Павличић.

Асановић се након тога жалио Заштитнику људских права и слобода (Омбудсману) и Савјету за контролу полиције.

И Савјет и Омбудсман су утврдили да је поступање полиције у конкретном случају било супротно прописима, те да је подносилац представке незаконито ухапшен.

С друге стране, Уставни суд Црне Горе је донио одлуку од 11.07.2018.године којом је одбио уставну жалбу, наводећи да није било повреде права на слободу и сигурност из члана 5 Конвенције.

Асановић је након тога поднио Основном суду у Подгорици тужбу против државе Црне Горе, Министарства унутрашњих послова, Управе полиције и Основног државног тужилаштва у Подгорици ради накнаде нематеријалне штете због „незаконитог хапшења".

Павличић је у саопштењу истакла да Асанович није тражио правично задовољење, нити је Европски суд нашао оправданим да га досуди.

- Ова пресуда ће постати правоснажна у околностима утврђеним чланом 44 став 2 Конвенције и може бити предмет редакцијске измјене. Пресуда ће бити преведена и објављена по правоснажности исте - пише у саопштењу за медије које потписује Павличић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 21:58