/ FOTO EUROPOL
04/11/2022 u 14:23 h
Žana Bojanić, Željka BojanićŽana Bojanić, Željka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) EUROPOL: U akciji uhapšene 382 osobe, Crna Gora domaćin operativnog centra

Tokom akcije oduzeto je 106 komada oružja, 304 kilograma droge i 12.250 komada municije, pokrenuto je i 130 novih istraga na osnovu prikupljenih dokaza

Europol je sproveo akciju koja je bila usmjerena protiv trgovine drogama, oružjem, krijumčarenja migranata i trgovine ljudima. Tokom operacije, Crna Gora je, uz podršku projekta CSC WB IPA 2019, bila domaćin operativnog centra kako bi se omogućila brza razmjena operativnih informacija između učesnika.

Hapšenja i dokazi omogućili pokretanje 130 istraga

Operativne aktivnosti su se uglavnom odvijale na Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Druge zemlje širom Evrope dale su svoj doprinos kriminalističkoj obaveštajnoj službi i sprovele operativne akcije na nacionalnom nivou. U akcije na terenu učestvovalo je skoro 16.000 policajaca. Istovremeno, između 24. i 29. oktobra, nacionalne vlasti su koordinirale posebne aktivnosti koje su bile usmjerene na mreže trgovine ljudima uključene u seksualnu eksploataciju, prisilno prosjačenje i prisilni kriminal.

- Sveukupno, aktivnosti su dovele do 382 hapšenja osumnjičenih, od kojih je većina navodno bila umiješana u trgovinu drogom, omogućavanje ilegalne imigracije, prijevaru dokumenata i trgovinu vatrenim oružjem. Policajci su na terenu otkrili niz krivičnih djela u vezi sa omogućavanjem ilegalne imigracije i srodnim zakonskim kršenjima kao što je prevara dokumenata. Hapšenja i prikupljeni dokazi omogućili su organima za provođenje zakona da pokrenu 130 novih istraga- ističu iz Europola.

Tokom akcije oduzeto je 106 komada oružja, 304 kilograma droge i 12.250 komada municije. Pokrenuto je i 130 novih istraga na osnovu prikupljenih dokaza. Uhapšene suj 382 osumnjičene osobe.

image
FOTO: EUROPOL

- Operativne aktivnosti u 28 zemalja širom Evrope podržali su i Eurojust, Frontex, INTERPOL, SELEC i druge međunarodne organizacije. Dani zajedničke akcije EMPACT planirani su na osnovu pristupa vođenog obavještajnim podacima, koji je uključivao saradnju širokog spektra organa za provođenje zakona, uključujući policiju, carinu, agencije za imigraciju i agencije za kontrolu granica- rečeno je iz Europola.

image
FOTO: EUROPOL

Oduzeto 106 komada oružja i 304 kg droge

- Provjereno 74.924 ljudi
- 998 lokacija pretraženo
- Pregledano 32.665 vozila
- Provjereno 2.004 paketa
- 382 hapšenja: 159 vezano za krijumčarenje migranata, 112 za trgovinu drogom, 38 za trgovinu vatrenim oružjem, 2 za trgovinu ljudima i 71 za druga krivična djela
- Otkriveno 2.476 ilegalnih ulazaka

Rezultati uključuju:
- 106 komada vatrenog oružja: 43 puške, 42 pištolja, 6 vazdušnih topova, 1 protivpješadijska mina, 1 PVO sistem, 15 granata, 2 mašine za sklapanje, 2 protivtenkovske rakete i 12.250 komada municije

- Droga: 304 kg heroina, 147 kilograma kanabisa, 5 402 biljke marihuane i 1,3 kg kokaina
- Pokrenuto 130 novih istraga

Balkanska ruta je poznata po svojoj upotrebi u brojnim oblastima kriminala, uključujući krijumčarenje migranata i trgovinu vatrenim oružjem i drogom u EU. Multinacionalne kriminalne grupe nabavljaju oružje uglavnom iz zemalja zapadnog Balkana, gdje su ljudski resursi sa ekspertizom za vatreno oružje široko dostupni.

Međunarodna akcija policije: Pretresi na više lokacija u CG zbog droge i oružja

- Vatreno oružje se zatim krijumčari u EU - uglavnom u Belgiju, Francusku, Njemačku, Španiju i Holandiju. S druge strane, balkanska ruta je ključna ulazna tačka za trgovce heroinom, dok krijumčari kanabisa i kokaina takođe koriste ovu prelaznu tačku- navode iz Europola.

Trgovina drogom i ilegalna trgovina oružjem su usko povezani, posebno u vezi sa mrežama trgovine kokainom. U nekim slučajevima kriminalne mreže razmjenjuju oružje za drogu. Oni takođe koriste oružje kako bi stekli i zadržali kontrolu nad unosnim tržištima droge. Ilegalno tržište oružja je posljednjih godina ostalo stabilno, kako u pogledu ponuđenih proizvoda, tako i po intenzitetu trgovine.

image
FOTO: EUROPOL

- Vatreno oružje prisutno na crnom tržištu se kreće od starog do novog vojnog oružja. Oružje za ispaljivanje u prazno, kasnije pretvoreno u pravo, takođe je problem. Koordinisane aktivnosti nacionalnih vlasti na Zapadnom Balkanu doprinose otkrivanju ove trgovine i tokom Dana zajedničke akcije dovele su do presretanja i droge i vatrenog oružja- rečeno je iz Europola.

Oružje se često krijumčari kao dio višestrukih pošiljki ili je skriveno u vozilima. Ovo je slično načinu na koji se krijumčari droga, primjeri kokaina sakrivenog u građevinskom materijalu ili pošiljkama voća, ili heroina u skrivenim odjeljcima u vozilima.

- Trgovci drogom još uvijek koriste drevnu mrežu puteva Svile kako bi heroin doveli na tržište EU. Aktivnosti krijumčarenja migranata su takođe intenzivne u ovim područjima. Kao važno logističko čvorište, balkanska ruta vidi hiljade kamiona koji ulaze u EU sa različitom robom, uključujući hranu i građevinski materijal. Nacionalne vlasti su se stoga fokusirale na glavne ulazne tačke. Primjer je najveća kopnena ulazna tačka u Evropi - bugarski kontrolni punkt Kapitan Andreevo na granici s Turskom - na kojem svaki dan u EU ulazi oko 1.500 kamiona s različitom robom- navode iz Europola.

Kako su kriminalne mreže izrazito međunarodne, njihov lanac opskrbe i tržišta utiču na više zemalja i predstavljaju prijetnju za EU u cjelini. Europolov EU SOCTA 2021 ističe da 80 odsto kriminalnih mreža aktivnih u EU koristi pravne strukture za olakšavanje svojih kriminalnih aktivnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:42