/ -FOTO: M.N.
03/03/2023 u 06:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vještak iz Bijelog Polja negira da je uzeo mito od CEDIS-a

Priložio sam sudu izvještaj iz kojeg se vidi da za poslednjih deset godina nijesam imao nikakvu uplatu od CEDIS-a ili preduzeća čiji su oni naslednik, kazao je Ostojić

Vještak elektrostruke Milutin Ostojić (76) juče je u bjelopoljskom Višem sudu predao dokument koji, kako je naveo, dokazuje da nije dobijao nikakva novčana sredstva od CEDIS-a.

Njemu se sudi za zloupotrebu službenog položaja u sticaju sa krivičnim djelom davanje lažnog iskaza.

Postupak se vodi pred tročlanim sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Ivan Adamović, a po privatnoj tužbi Dragana Madžgalja i njegovog punomoćnika Кasima Dizdarevića, advokata iz Bijelog Polja.

– Priložio sam sudu izvještaj iz kojeg se vidi da za poslednjih deset godina nijesam imao nikakvu uplatu od CEDIS-a ili preduzeća čiji su oni naslednik. Nije tačna tvrdnja punomoćnika optužnice da su oni na moj račun uplatili 21.000 eura. Takođe i CIGRA je uputila izvještaj sudu o svim prispjelim uplatama od CEDIS-a –kazao je Ostojić.

Na drugoj strani, advokat Dizdarević istakao je da sud ima zvaničan dokument dobijen od vještaka u kojem se navodi šta je sve uplaćeno Ostojiću.

– Tu jasno piše da je Ostojić bio u radnom odnosu po ugovoru o radu kod Elektroprivrede Crne Gore i da je lično na njegovo ime uplaćen iznos od 21.371 euro, a da je na račun CIGRE uplaćeno 156.000 eura –kazao je Dizdarević.

Naredni pretres zakazan je za 5. april, kada će se u svojstvu vještaka pojaviti Radovan Popović, a svjedočiće i dvojica bjelopoljskih vatrogasaca.

Prema optužnici, Ostojić je u tri navrata tokom 2017. godine, postupajući u parničnom predmetu Osnovnog suda u Bijelom Polju, u svojstvu vještaka elektrostruke–energetike, s umišljajem zloupotrijebio službeni položaj zbog čega je onemogućio Madžgalja da ostvari pravo na naknadu od štete u iznosu od 44.000 eura, a lažnim nalazom omogućio EPCG da ne plati štetu.

Preciziranom optužnicom punomoćnika tužioca navodi se da je vještak prećutao da je bio osnivač Crnogorskog komiteta međunarodnog vijeća za velike električne mreže – CIGRE, zbog čega je morao biti izuzet od vještačenja. Prvostepenom presudom Ostojić je oslobođen optužbi.

Tu presudu je u međuvremenu ukinuo Apelacioni sud Crne Gore i predmet vratio na ponovni postupak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 12:55