Vesna Medenica / - FOTO: Ž.Vlahović
23/09/2024 u 16:11 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vuksanović: Natpis na omotu predmeta me je spasio, Aćimić bi me okrivila za sve

Sekretarka Sudskog savjeta, Vesna Aćimić, rekla mi je da arhiviram predmet sa anonimnom prijavom grupe građana o vođenju krivičnog postupka protiv tadašnjeg sudije Osnovnog suda u Rožajama, Milosava Zekića.

To sam i uradila, ali sam, zbog nepovjerenja u Aćimić, koja ni za najmanju sitnicu nije željela da preuzme odgovornost, na korici spisa konstatovala da sam predmet arhivirala po njenom nalogu. To me je, kazala mi je kasnije koleginica Miroslava Raičević, spasilo jer je Aćimić, navodno, htjela mene da okrivi za sve, piše Libertas.

Svjedok Aprcović: Od Medenice nisam tražio pravni savjet

To je danas, u Višem sudu u Podgorici, izjavila Daliborka Vuksanović, svjedočeći u postupku protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice, koju je Specijalno državno tužilaštvo optužilo da je, sredinom februara 2019. godine, kao predsjednica Vrhovnog suda i tadašnja članica Sudskog savjeta, zloupotrijebila službeni položaj, tako što je omogućila sudiji Zekiću da ne bude privremeno udaljen sa posla iako se protiv njega vodio krivični postupak pred kotorskim sudom.

- Sada mi je potpuno jasno zbog čega ovaj svjedok nije predložen optužnim aktom. Svjedočki iskaz Vuksanović je potpuno opovrgao teze optužbe. Njime je konačno stavljena tačka na ovu pravnu stvar i otkrio ko je, zapravo, eventualni počinilac krivičnog djela koji se mojoj branjenici stavlja na teret- rekao je danas, obraćajući se sudiji Sonji Keković, branilac Vesne Medenice, advokat Zdravko Begović. 

Vuksanović je, kazao je on, iskazom potvrdila da Medenica nije jedina bila upoznata sa pritužbom grupe građana, već je taj dopis bio i u Sudskom savjetu, čiji je, ponovio je Begović, posao suspendovanja i razrješavanja sudija.

Na njegovu primjedbu reagovala je zastupnica optužbe, tužiteljka Maja Jovićević, smatrajući da se Vuksanović danas izjašnjavala na okolnosti koje se, kazala je ona, "u dobrom dijelu ne tiču optužbi na račun Medenice".

- Takav svjedočki iskaz može biti i biće od značaja u drugom postupku o eventualnoj odgovornosti drugih lica- istakla je tužiteljka Jovićević.

Vuksanović je danas kazala da nikada nije komunicirala sa optuženom Medenicom povodom pritužbe grupe građana, niti zna da je to neko drugi radio.

- U Sudskom savjetu sam radila od juna 2017. do jula ove godine. Koleginica Anđa Reljić i ja smo bile zadužene za rad na pritužbama. Kada je pritužba grupe građana, koja se odnosi na sudiju Zekića, u januaru 2019. godine, stigla, zatražila sam izjašnjenje predsjednika Osnovnog suda u Kotoru, gdje se taj postupak vodio. Takva je bila procedura. Kada je to izjašnjenje stiglo, na moje pitanje da li da pripremim materijal za sjednicu Sudskog savjeta, sekretarka Vesna Aćimić mi je rekla da još malo sačekamo. Navodno, čekala je da još nešto stigne- kazala je danas Vuksanović.

Aćimić joj je, tvrdi, u aprilu 2019. godine rekla da "pritužba neće ići na sjednicu Sudskog savjeta".

- I da je arhiviram. To sam i uradila uz konstataciju na koricama omota da je to bio nalog Aćimić. Nijesam joj vjerovala. Dovoljno sam upoznala njen karakter. Za sve je krivila zaposlene. Od aprila 2019. godine nijesam imala kontakta sa tim predmetom. Kada je, naredne godine, Akcija za ljudska prava aktuelizovala tu priču, bila sam na bolovanju. Pozvala me je koleginica Miroslava Raičević i pitala gdje je predmet. Rekla mi je da me je natpis na omotu spasio jer je Aćimić, navodno, htjela mene da okrivi- kazala je Vuksanović.

Na pitanje sudije Keković zbog čega je Aćimić tražila arhiviranje predmeta, Vuksanović je odgovorila da ne zna.

- Moguće je da je rekla da će sa njim ona upoznati disciplinskog tužioca. Ne mogu se sjetiti. Ali, koliko mi je poznato, nije ga upoznala sa slučajem sudije Zekića- rekla je Vuksanović.

Ponovila je da je posao sekretara Sudskog savjeta bio da sa svim materijalima upoznaje Sudski savjet.

Aćimić je, svjedočeći na suđenju, 17. jula, rekla da je tačno da je bila dužna da o anonimnoj prijavi grupe građana obavijesti Sudski savjet.

- Ali, to nijesam učinila. Poslala sam je mejlom disciplinskom tužiocu, ali on taj mejl, iz tehničkih razloga, nije dobio- rekla je tada Aćimić.

Naredno ročište zakazano je za 10. oktobar.

- Možda tada budu i završne riječi- kazala je danas sudija Keković.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 16:12