Vera Banović / - ALEKSANDAR JAREDIC
06/09/2024 u 19:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Banović: Izbor rukovodilaca javnih preuzeća metodom meritokratije umjesto partitokratije

Svi intervjui za imenovanje rukovodilaca lokalnih preduzeća i starješina organa lokalne uprave moraju biti otvoreni i za predstavnike nevladinih organizacija kao posmatrače, saopštila je Vera Banović kandidatkinja za odbornicu na izbornoj listi Preokret – Ovako više ne može – Srđan Perić.

- Ovakav pristup je jedini izlaz iz trenutne situacije kada partije kadriraju bez obzira na stručne reference onih koji vode javna preduzeća i tako umjesto da unapređuju, zapravo unazađuju nivo komunalnih usluga. Svi članovi Odbora direktora lokalnih preduzeća čiji je osnivač Glavni grad treba da se imenuju na osnovu transparentnog javnog poziva i na osnovu intervjua od strane stručne i nezavisne komisije, ističe Banović.

Potvrđeno 13 izbornih lista: Za odbornike 714 kandidata

Ona poručuje da je ovo jedini put da izađemo iz začaranog kruga u kome se direktori neprestano smjenjuju i imenuju po partijskom diktatu, a ne prema referencama.

- Tako, niti oni mogu ostvariti autonomiju, niti se njihov rad može obejktivno vrednovati, a još manje postići u unapređenju komunalnih servisa. Ovo sada nije moguće jer partije kontrolišu i izbor direktora i njihovo smjenjivanje, sputavajući ih u radu stalnim partijskim diretkivama, od toga koga zaposliti, do direktnog uplitanja u poslove za koje oni trebaju da imaju autonomiju za koju bi i podnosili odgovornost. Ovako više ne može, dodaje Banović.

Kako je zaključila, oni koji mogu i znaju više treba da rukovode onima koji znaju manje, a ne obratno da bi sistem na nivou Glavnog grada konačno profunkcionisao na optimalan način.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 12:34