Jakov ubjedljivo pobijedio Đukanovića / - SRDJAN BOLJEVIC
03/04/2023 u 09:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čađenović: Pobjeda Milatovića nije iznenađenje, pitanje bilo samo kolika će biti razlika

Pridobio je glasove onih građana koji su glasali za Mandića, Bečića i Danilovića, ali je ostvario i za nijansu bolji rezultat od toga, naveo je on

Izvršni direktor agencije Damar Vuk Čađenović kazao je da su ankete sprovedene prije prvog i uoči drugog kruga ukazivale na pobjedu predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića. 

“Rezultat predsjedničkih izbora nije iznenađenje. Bilo je samo pitanje kolika će biti razlika”, rekao je Čađenović. 

On je kazao da je Milatović, ukoliko se sagleda broj osvojenih glasova, ostvario svoj puni potencijal.

“Pridobio je glasove onih građana koji su glasali za Mandića, Bečića i Danilovića, ali je ostvario i za nijansu bolji rezultat od toga”, naveo je Čađenović. 

Čađenović je istakao da je kohezioni faktor bio njegov protivkandidat, odnosno Đukanović i da je to bio najveći motiv za izlazak na glasanje. 

Govoreći o rezultatima istraživanja sprovedenog prije prvog kruga predsjedničkih izbora, Čađenović je kazao da se najveći broj građana dvoumio između Bečića i Milatovića i to 6 odsto građana. 

“Zatim, 4 odsto građana se dvoumilo između Mandića i Milatovića, a 2 odsto građana se dvoumilo između Mandića i Bečića. Interesantno je da je prije prvog kruga postojalo dvoumljenje između gospodina Milatovića i Đukanovića, 3 odsto građana je vagalo koga da podrži. A u svim ovim mini duelima, Milatović je odnio pobjedu”, saopštio je Čađenović. 

Kao razlog podrške Milatoviću, građani koji su učestvovali u istraživanju su navodili promjene, rekao je Čađenović. 

“Na drugom mjestu, kao razlog podrške, građani su isticali da će Milatović doprinijeti finansijskoj stabilnosti države, a na trećem mjestu poboljšanje finansijskog stanja ispitanika i njihovih porodica”, rekao je Čađenović. 

On je pojasnio dobijene rezultate činjenicom da je Milatović u crnogorskoj javnosti prepoznat kao kreator programa Evropa Sad. 

Kada je u pitanju motiv građana da podrže Đukanovića, Čađenović je naveo da ga ispitanici percipiraju kao ličnost koja će Crnu Goru sačuvati kao građansku državu, da je garancija da ćemo sačuvati partnerstvo sa NATO savezom i nastaviti evro-atlanske integracije, te da će sačuvati državne interese. 

Čađenović je kazao da su u drugom krugu kandidati DF-a i Demokrata bili pred velikim izazovom, rizikujući da izgube biračko tijelo na parlamentarnim izborima. 

“Oni su, zarad višeg cilja, svjesno pristali i da to urade”, kazao je Čađenović. 

Govoreći o rezultatu Đukanovića, te uzimajući u obzir dužinu njegovog mandata i da se vodila agresivna negativna kampanja protiv njega, Čađenović je ocijenio je da nije toliko loš. 

Prema riječima Čađenovića, izvjesno je da će Pokret Evropa Sad, uz DPS, biti najsnažnija politička partija. 

“Ne bih bio iznenađen da Pokret Evropa Sad bude i najsnažnija politička partija. Oni su na jednom talasu, dobili su lokalne izbore u Podgorici, predsjedničke izbore, potpuno je očekivano da na tom talasu ostvare dobar rezultat i na parlamentarnim izborima. Međutim, pitanje je da li će DF i Demokrate dozvoliti da Evropa Sad ima svoje predstavnike u državnim institucijama. Mislim da to, politički, ne bi bila dobra odluka predstavnika DF –a i Demokrata”, rekao je Čađenović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:12