Vladimir Filipović / -MIćKO VUJISIć
02/10/2024 u 13:49 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Filipović o nestanku zapisnika iz Doljana: Samo prigovor može poništiti glasanje

Rok za predaju prigovora ističe večeras u 20 časova, sem za biračko mjesto 27 u Doljanima gdje je rok 21:20 sati, jer je ono otvoreno nešto kasnije na dan izbora

Potrebno je da neka od izbornih lista podnese prigovor na osnovu kojeg će se odrediti Izborna komisija Glavnog grada i ukoliko ga usvoji glasanje na tom biračkom mjestu se ponavlja, rekao je za "Dan" Vladimir Filipović, predsjednik Izborne komisije Glavnog grada. On je kazao da za biračko mjesto 27 u Doljanima prigovor nije stigao. Naime, Filipović je podnio je krivičnu prijavu Odjeljenju bezbjednosti Podgorica protiv Petra Globarevića, predsjednika biračkog odbora na biračkom mjestu 27 u Doljanima zbog sumnje da je neko na tom biračkom mjestu otuđio izvod iz biračkog spiska.

– Za biračko mjesto 27 u Doljanima do sada nije bilo prigovora. Vidjećemo kako ćemo to tumačiti. Iako bi se usvojio prigovor to otvara prostor za druge izborne mahinacije u budućnosti - ističe Filipović.

On objašnjava da kao predsjednik IKGG ne može sam donijeti odluku da se glasanje na nekom biračkom mjestu ponovi.

– Mi smo kolektivni organ i svi zajedno odlučujemo, odnosno stalni sastav od pet članova i 13 predstavnika opunomoćenih ispred lista koje su učestvovale na izborima. Isključivo po prigovoru postupamo. Mi smo prvostepena instanca i ako odbijemo prighovor može se uputiti Državnoj izbornoj komisiji, ukoliko i oni to učine ide se na Ustavni sud. Do sada niko nije podnio nijedan prigovor, ali imamo najave da će ih biti - rekao je Filipović.

Filipović kaže da kada dobiju prigovor zakazaće sjednicu i razmotriće ga.

– Ako se prigovor prihvati glasanje se mora održati u roku od sedam dana od dana poništenja. I danas se vrši uvid u izborni materijal. Čekamo reakciju u vidu prigovora, da li će ga biti ne znamo. Ima indicija da će ga biti, a najavljen je i preko medija - kaže Filipović.

Vladimir Filipović ističe da rok za podnošenje prigovora ističe večeras u 20 časova.

– Dobili smo mišljenje od Državne izborne komisije da se rok za prigovore ne računa od vremena kada smo primili materijal, već kada su zatvorena biračka mjesta. Mi smo bili stava da rok za prigovore teče od trenutka kada smo primili zapisnike i izborni materijal, ali se računa zapravo od zatvaranja biračkih mjesta. S tim za biračko mjesto 27 u Doljanima računa se do 21:20 sata, jer je tamo glasanje trajalo duže jer je BM otvoreno kasnije - navodi Filipović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 13:49