/ -
04/09/2024 u 11:36 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zlatičanin: Reforma zdravstva mora početi od domova zdravlja i ambulanti

Reforma zdravstvenog sistema u gradu mora početi od osnova – domova zdravlja i ambulanti, poručio je Filip Zlatičanin, kandidat za odbornika Pokreta Naprijed.

– Naš cilj je da zadržimo ljekare u domovima zdravlja putem podsticajnih mjera, kao što su kontinuirano usavršavanje u dijagnostici, bolji radni uslovi, veće plate i rješavanje stambenog pitanja. Takođe, akcenat mora biti na prevenciji, a ne samo na liječenju –  rekao je Zlatičanin.

Pokret Naprijed u svom programu predlaže i unapređenje terenskih službi, koje bi bile dostupnije građanima, posebno u ruralnim djelovima Podgorice.

– Terenske ekipe treba da budu usmjerene na hronične i starije pacijente, koji su najranjiviji dio naše populacije. Uvođenjem gerijatrijske službe, koja kod nas praktično ne postoji, mogli bismo obuhvatiti oko 20 procenata najugroženijih građana. U evropskim zdravstvenim sistemima, primarna zdravstvena zaštita čini oko 70 procenata ukupnih usluga. Nažalost, kod nas, zbog loše postavljenog sistema, ovaj procenat nije ni 50. Vrijeme je da to promijenimo i stvorimo sistem koji će odgovarati potrebama svih građana – naveo je Zlatičanin. 

On je naveo da je zdravstveni sistem u zemlji pod ogromnim pritiskom, naročito nakon pandemije korone.

– Nedostatak kadrova, posebno medicinskih sestara i tehničara, problem je s kojim se suočavaju i mnoge zemlje u regionu i Evropskoj uniji. Međutim, mi u Crnoj Gori moramo hitno reagovati. Medicinske sestre i tehničari su kičma našeg zdravstvenog sistema, a trenutni uslovi rada za njih nisu prihvatljivi. U Kliničkom centru Crne Gore, oni rade u prosjeku 57 sati u noćnim smjenama, za šta dobijaju samo 120 eura. Malo je onih koji bi pristali da rade pod takvim uslovima. Zato, naš predlog je da prvo njima povećamo plate, jer je to minimum koji dugujemo ljudima na kojima počiva cijeli sistem – rekao je Zlatičanin. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:30