/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-PHEELINGS MEDIA
03/09/2024 u 03:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Glavobolja zbog kofeina: Šta kada niste popili prvu jutarnju kafu?

Ukoliko često pijete kafu ili zeleni čaj, onda znate da je pravi izazov proći kroz dan bez svog omiljenog stimulansa. Možda ćete otkriti da ste posebno razdražljivi ili da se borite da ostanete budni i da se usredsredite na svoj posao. Ipak, pravi izazov za sve nas, ljubitelje kafe, jeste glavobolja zbog kofeina.

U nekim slučajevima, ako se lišite kofeinskog dopinga na koji se oslanjate da biste preživjeli dan, može da vas uhvati pulsirajuća glavobolja. Svako ko je ranije imao strašnu glavobolju od kofeina zna da ona pratvara težak dan u još teži.

Kako kofein utiče na organizam?

Svi već znamo: kofein je najpoznatiji po tome što nas drži budnim. On povećava aktivnost našeg centralnog nervnog sistema, može poboljšati naše raspoloženje, pružiti jasnoću i učiniti da se osjećamo produktivnije.

Drugim riječima, kofein je zapravo koristan, posebno za jačanje budnosti, raspoloženja i kognicije, ali uz veliko ALI! Samo kada se konzumira u malim do umjerenim dozama (od 30 do 400 miligrama dnevno – ili ne više od oko tri šoljice kafe dnevno).

Zašto se javlja glavobolja zbog (bez) kofeina?

Malom broju ljudi samo ispijanje kafe može da izazove glavobolju i tremu. Ali, ono što nas zaista muči jeste pulsirajući bol koji se može javiti usled povlačenja kofeina. Odvikavanje od kofeina odnosi se na simptome koje običan, svakodnevni konzument kofeina – čak i ako je to samo jedna šoljica kafe ili čaja svakog dana – doživljava nakon što prestane da redovno uzima kofein. Glavobolje su među najčešćim simptomima odvikavanja od kofeina, zajedno sa umorom, smanjenom budnošću, smanjenom energijom i poteškoćama u koncentraciji.

"Vaše tijelo bukvalno prolazi kroz simptome apstinencije kao da ste prestali da uzimate bilo koju drugu supstancu", objašnjava Beth Czervoni, registrovani dijetetičar Klivlendske klinike. "Pošto utiče na centralni nervni sistem, postaćete drhtavi, razdražljivi i javiće se glavobolja."

Ozbiljnost, početak i trajanje ovih simptoma razlikuje se od osobe do osobe, od vaše osjetljivosti i tolerancije na kofein, kao i načina života. Simptomi odvikavanja od kofeina mogu se pojaviti čim preskočite jutarnju kafu ili tek za nekoliko dana, kada potpuno nestane iz organizma.

Kako se riješiti kofeinske glavobolje?

1. Konzumirajte malo kofeina.

Najbrži i najefikasniji način da se riješite kofeinske glavobolje je da svom tijelu date ono što želi: kofein. Ako ostavljate kafu, posegnite za nelim sa manjom koncentracijom kofeina: crni čaj, zeleni čaj ili čak malo tamne čokolade.

2. Uzmite lijek protiv bolova.

Isti ljekovi protiv bolova bez recepta koje biste uzimali za bilo koju drugu glavobolju – poput acetaminofena i ibuprofena – takođe pomažu da se riješite kofeinskih glavobolja.

3. Ostanite hidrirani

Imajući u vidu široko rasprostranjeno (ali netačno) uvjerenje da je voda za piće čudesan lijek za sve probleme koji se odnose na zdravlje ili dobrobit, nije iznenađujuće što se često reklamira kao siguran način da se zaustavi kofeinska glavobolja.

4. Popijte šolju kafe bez kofeina

Mala, nova studija istraživača sa Univerziteta u Sidneju otkrila je da su se simptomi odvikavanja od kofeina kod učesnika – uključujući glavobolje povezane sa kofeinom – poboljšali nakon ispijanja kafe bez kofeina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 04:47