/ -SHUTTERSTOCK
25/06/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kada je pravo vrijeme za doručak i koji je najzdraviji?

Činjenica je da nam uravnotežen doručak daje dozu sjajne jutarnje energije i poboljšava metabolizam, nivo glukoze u krvi, raspoloženje i koncentraciju. Ali kada je najbolje vrijeme da doručkujemo?

Prema riječima bivšeg atletičarke Rhian Stephenson, nutricioniste, ne postoji univerzalno doba dana za doručak.

"Ali dobro pravilo je da između večere i doručka bude najmanje 12 sati. Dakle, ako ste završili sa večerom u 19:30, sačekajte do 7:30 pre nego što doručkujete", rekla je ona za Glamourmagazine.

Ono što mnogi kažu je da je optimalno vrijeme za doručak između 07:00 i 09:00 ujutru, u roku od sat vremena od buđenja. U ovom periodu tijelo je spremno da primi energiju i hranljive materije koje će pokrenuti metabolizam i obezbijediti energiju za jutarnje aktivnosti. Duži vremenski interval između obroka može dati bolje rezultate kada je u pitanju zdravlje crijeva i ubrzanje metabolizma.

Ono što jedete je jednako važno kao i kada doručkujete. Kvalitetan doručak bogat proteinima, vlaknima i fitonutrijentima je ključan. Ovo će pomoći u regulisanju nivoa glukoze u krvi, energije i načina ishrane tokom dana.

I izbjegavajte slatki doručak. Krofne, đevreci i neke žitarice će povećati nivo glukoze u krvi, a zatim će ona ponovo pasti nekoliko sati kasnije, ostavljajući vas da se osjećate usporeno i da se borite sa maglom u mozgu.

Obrok bogat ugljenim hidratima, proteinima i zdravim mastima obezbjeđuje stabilnu energiju i koncentraciju tokom jutra.

Zašto ne preskakati doručak

Kalorije su način merenja količine energije koju vaše telo dobija iz hrane koju jedete. Preskakanje doručka sve vrijeme u suštini znači da unosite manje kalorija nego što je potrebno vašem tijelu, posebno nakon spavanja (posti) cijele noći. Ovo zauzvrat može "usporiti vaš metabolizam, povećati stres i soslabiti imunitet", kaže Rhian. Jednostavno rečeno, neće biti dobro za vas.

Za zdrav doručak birajte namirnice koje su bogate hranljivim materijama i koje pružaju dugotrajnu energiju, kao što su:

Ovsena kaša sa voćem i orašastim plodovima: Ovsena kaša je odličan izvor vlakana i proteina, dok voće i orašasti plodovi obezbeđuju vitamine, minerale i zdrave masti.

Jaja i avokado na hljebu od integralnog brašna: Ovaj obrok je bogat proteinima, zdravim mastima i vlaknima i pruža dugotrajnu energiju.

Jogurt sa medom i čia sjemenkama: Jogurt je odličan izvor kalcijuma i proteina, dok čia sjemenke dodaju vlakna i omega-3 masne kiseline.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 11:48