Osvježavajući i hrskavi, često završe na tanjiru kao usputna salata ili dodatak sendviču. Međutim iza te jednostavnosti skriva se jedna od onih namirnica koje čine mnogo za naše zdravlje.
Nije samo riječ o vodi i svježini. Krastavci pomažu probavi, štite srce, podržavaju zdravlje kože i kostiju, a uz to mogu da pridonesu i mršavljenju.
Evo koje su najpoznatije dobrobiti redovne konzumacije ovoga povrća.
Duboka hidratacija i nadoknada tečnosti
Zahvaljujući gotovo 96 odsto vode, krastavci su izvrstan dodatak hidrataciji, pogotovo tokom sporta ili vrućih dana kada tijelo dodatno gubi tečnost.
Bolja i redovna probava
Vlakna uz visoki udeo vode olakšavaju pražnjenje crijeva, a studije povezuju redovnu konzumaciju krastavaca sa smanjenjem rizika od zatvora i podrškom zdrave crijevne flore.
Pridonose mršavljenju
Niskokalorični su (oko 16 kalorija na sto grama) i zahvaljujući vodi i vlaknima pomažu kod osjećaja sitosti, pa su odlična opcija za međuobrok osobama koje žele da smanje unos kalorija.
Podstiču zdravlje srca i regulaciju krvnoga pritiska
Bogati su kalijumom koji uravnotežuje natrijum, a flavonoidi u njima pomažu da se smire upalni procesi i snizi holesterol, što rezultira zaštitom krvnih sudova i srca.
Podržavaju zdravlje kostiju
Sadrže vitamin K koji je važan za apsorpciju kalcijuma i jačanje kostiju, a isto tako dijetalna vlakna podstiču rast gustoće kostiju, navodi eatingwell.com.
Direktan uticaj na šećer u krvi
Iako su potrebna dodatna istraživanja, radovi na životinjama predlažu da jedinjenja poput kukurbitacina mogu pomoći u regulaciji šećera, dok krastavci kao niskoglikemijsko voće (niski GI) povoljno utiču na glikemiju.
Antioksidansi i protivupalno djelovanje
Sadrže flavonoide, beta-karoten i lignane koji neutralizuju slobodne radikale i smanjuju upalne procese – povezani su čak i s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i adenokarcinoma.
Njega kože iznutra
Djeluju kao prirodna hidratantna obloga. Krastavci vlaže kožu, smanjuju natečenost i pomažu kod iritacija poput opekotina ili natečenih očiju.
