/ -SHUTTERSTOCK
28/09/2025 u 01:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Naučnici utvrdili koliko često smijemo da jedemo losos

Iako losos zaista sadrži omega-3, on je ujedno i jedna od najzagađenijih namirnica na današnjem tržištu. To znači da, iako ga ponekad možemo uključiti u jelovnik, nikako ne treba vjerovati mitu da se radi o hrani koju treba jesti često ili, nedaj bože, svaki dan (na sreću - preskup je, pa to većini nije ni izvodljivo).

Šta kaže nauka?

Prema podacima sa Nutritionfacts.org i studijama sprovedenim širom svijeta, riba je jedan od najvećih izvora industrijskih zagađivača u ishrani (ne zovu se bez razloga okeani "kanalizacijom čovječanstva"!).

Dovoljno je da znamo da Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) ograničava unos dioksina (opasnih industrijskih zagađivača prisutnih u tlu, ali i morima i okeanima) na manje od 0,7 pikograma dnevno po kilogramu tjelesne mase – a to je manje od trilionitog dijela grama. Po analizama iz uzoraka širom svijeta - samo mliječni proizvodi i povremena porcija ribe mogu nas već dovesti blizu te gornje granice!

Kada se posmatra riba koju jedemo, losos je na vrhu liste po sadržaju toksičnih industrijskih zagađivača poput PCB-a (polihlorovanih bifenila) i dioksina.

Losos sa farmi ili divlji losos – šta je gore?

Analize ogromnog broja uzoraka lososa iz cijelog svijeta konzistentno pokazuju da losos sa farmi riba ima mnogo veće nivoe zagađivača u odnosu na divljeg, uključujući čak i onaj koji je označen kao "organski" (iz Norveške na pr.):

Preko 10 puta više PCB-a i dioksina, pronađeno je u nekim uzorcima lososa sa farmi nego u divljem lososu.

Više pesticida (davno napuštenog DDT-a, ali i drugih), antibiotika, "večitih hemikalija", pa čak i ostataka plastike i hormonskih disruptora poput BPA.

Nivoi žive i arsena variraju, ali su često problematični u oba slučaja (i kod divljeg i sa farmi).

Drugim riječima – industrijski uzgoj lososa prenosi zagađivače iz riblje hrane (koja često uključuje riblje ulje) direktno u meso ribe koje zatim završava na našim tanjirima (a mi ga smatramo zdravom hranom).

Koliko često bi se smio jesti losos, uzimajući u obzir nađene vrijednosti zagađivača?

Da bi se ostalo unutar sigurnih granica, zdravstvene preporuke se razlikuju u zavisnosti od nivoa zagađenja u pojedinim djelovima svijeta. Tako na pr.:

u nekim gradovima svijeta losos iz supermarketa se može jesti jednom u dvije nedelje,

u drugima samo jednom mjesečno,

u mjestima sa najvećim nivoima zagađenja – tek nekoliko puta godišnje (na pr. u Frankfurtu u Njemačkoj).

Drugim riječima, trebalo bi da glumimo detektive ako kupujemo losos (svjež ili dimljeni svejedno) – prvo da utvrdimo porijeklo, a onda da ispitamo nalaze o nivou zagađenja u toj regiji ili ispitivanim uzorcima (ako je farmski uzgoj u pitanju).

Još jedan veliki problem – učestalo lažno obilježavanje pakovanog lososa

Nažalost, i kada potrošač misli da kupuje "divljeg lososa", često se ispostavi da zapravo dobija onog sa farme. Istrage ekoloških organizacija su pokazale da je i do 43% lososa pogrešno obilježeno na tržištu SAD, a slična situacija se bilježi i u Evropi.

Istraživanja tržišta kažu da je losos sa farmi dominantan na evropskom tržištu:

Većina lososa dostupnog u supermarketima i restoranima u Evropi je sa farmi, a ne divlji.

Divlji losos se pojavljuje rijetko i u manjim količinama, često kao – još skuplja opcija.

Biljne alternative

Ako želite omega-3 iz lososa, a bez rizika od PCB-a, dioksina i pesticida – biljke nude čistija rešenja: laneno sjeme, čia sjemenke, orasi, konopljino sjeme i alge (izvor direktnog DHA i EPA ili kroz suplemente omega 3 na bazi algi).

Losos možda jeste bogat omega-3 masnim kiselinama, ali se njegova loša strana – visoki nivoi toksina – ne smije ignorisati. Čak i najpoznatiji nutricionisti danas preporučuju da se riblji proizvodi ograniče na najviše jednom nedjeljno, a mnogi misle da je i to previše. Umjesto da rizikujete zdravlje zbog iluzije o superhrani, znajte da omega-3 možete uneti potpuno sigurno iz biljnih izvora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. decembar 2025 00:29