Ipak, postoje i druge namirnice koje sadrže još više ovog važnog nutrijenta, ključnog za zdravlje kostiju, mišića, nervnog sistema i imuniteta.
Ulje iz jetre bakalara
Ulje iz jetre bakalara sadrži znatno više vitamina D od lososa – samo jedna kašika obezbeđuje oko 1350 IU, što je gotovo tri puta više nego porcija lososa. Dobija se iz jetre bakalara i dostupno je u apotekama i prodavnicama. Iako ima izražen riblji ukus, može se pomiješati sa sokom od pomorandže, jogurtom ili smutijem. Ako se ti napici dodatno obogate vitaminom D, unos ovog nutrijenta postaje još veći, piše Health.
Pečurke izložene UV svetlu
Pečurke koje su bile izložene UV svjetlu takođe su izvrstan izvor vitamina D. Na pakovanju se obično navodi da su bogate tim vitaminom. Predsjednica i direktorka The Mushroom Councila, Ejmi Vud, ističe da oko 70 grama pečuraka – otprilike šest komada – sadrži oko 800 do 1200 IU vitamina D. Preporučuje se pripremati ih na maslinovom ulju jer to može poboljšati apsorpciju vitamina.
Pastrmka
Slatkovodna duga pastrmka sadrži više vitamina D od lososa, s oko 645 IU u porciji od 85 grama. Kako navodi nutricionistkinja i predavačica na Lebanon Valley koledžu, Morgan Voker, pastrmku je najbolje pripremiti pečenjem, na tiganju ili roštilju s limunom, biljem i belim lukom. Osim toga, dobro se slaže s povrćem ili žitaricama kao deo uravnoteženog obroka.
Pastrmka
Slatkovodna duga pastrmka sadrži više vitamina D od lososa, s oko 645 IU u porciji od 85 grama. Kako navodi nutricionistkinja i predavačica na Lebanon Valley koledžu, Morgan Voker, pastrmku je najbolje pripremiti pečenjem, na tiganju ili roštilju s limunom, biljem i belim lukom. Osim toga, dobro se slaže s povrćem ili žitaricama kao dio uravnoteženog obroka.
Namirnice koje se približavaju količini vitamina D u lososu
Neke namirnice sadrže približno jednaku količinu vitamina D kao losos: sardine u konzervi (162 IU na 85 grama), tuna u konzervi (229 IU na 85 grama), marinirana haringa (113 IU na 100 grama) te obogaćeni napici poput nezaslađenog sojinog mlijeka (120 IU na 240 mililitara), kravljeg mlijeka (111 IU), kefira s malo masnoće (100 IU) i soka od pomorandže (100 IU).
