U studiji koju je naručila japanska prehrambena kompanija Meiji Co, istraživači u Japanu su obradili podatke od 7.914 ljudi starosti 65 godina ili više. Polovina je izjavila da jede sir barem jednom nedjeljno, dok je polovina rekla da ga uopšte ne jede.
Zdravlje ovih učesnika praćeno je tri godine. U grupi koja je jela sir, 134 osobe su razvile demenciju (3,4 odsto); među onima koji nisu konzumirali sir, 176 je razvilo demenciju (4,5 odsto). To je razlika od oko 10 ili 11 dodatnih slučajeva na svakih 1.000 ljudi.
Iako to nije velika varijacija i pokazuje povezanost, a ne uzrok i posledicu, to doprinosi onome što već znamo o ishrani i demenciji – i kako se prehrambene navike odnose na fizičko i mentalno zdravlje uopšte.
"Ovi nalazi su u skladu sa prethodnim dokazima koji povezuju unos mliječnih proizvoda sa kognitivnim zdravljem", pišu Seungvon Džong, gerijatrijski istraživač na Univerzitetu Niimi u Japanu, i njegove kolege u svom objavljenom radu u časopisu Nutrients.
"Iako je efekat za svaku osobu skroman, na nivou populacije, posebno u zemljama, poput Japana, sa niskim unosom sira, takve razlike bi mogle značajno doprinijeti strategijama prevencije demencije", dodali su. Nije jedini faktor, ali jeste značajan
Istraživači su uzeli u obzir nekoliko faktora koji mogu uticati na rizik od demencije, uključujući starost, pol, nivo obrazovanja i prihode.
U sekundarnoj analizi, kontrolisali su i zdravu ishranu. Oni koji nisu jeli sir imali su tendenciju da jedu manje zdrave hrane, što bi moglo doprinijeti ovoj vezi.
Drugim riječima, čini se da postoji nešto posebno u vezi sa sirom što može spriječiti razvoj demencije, pored korisnih efekata koje znamo da zdrava ishrana može da ima. Ovo nije nešto što su istraživači posebno ispitali, ali prethodne studije nude neke naznake o tome šta bi se ovdje moglo dešavati.
Sir sadrži hranljive materije za koje se zna da pomažu zdravlju mozga, na primjer, uključujući vitamin K. Takođe je bogat korisnim bakterijama za crijeva, a mnoga ranija istraživanja su pronašla vezu između zdravlja crijeva i demencije.
Takođe postoje jaki dokazi da su fermentisani mliječni proizvodi poput sira dobri za srce, a zdravlje srca je nešto što se dugo smatra važnim u riziku od demencije. Kao i obično kod demencije, vjerovatno postoji mnogo različitih faktora koji djeluju zajedno.
"Iako ova studija nije uključivala biomarkere ili mehanističke procjene, nekoliko nutritivnih karakteristika sira može pružiti vjerovatno objašnjenje za uočenu povezanost", pišu istraživači.
Ujedinjene nacije su proglasile demenciju ključnim prioritetom javnog zdravlja, a smatra se da najmanje 50 miliona ljudi trenutno živi sa ovim stanjem širom svijeta. Taj broj će vjerovatno rasti sa starenjem stanovništva, što je posebna briga u Japanu, gdje je istraživanje sprovedeno.
Statistika svakako nije dovoljno jaka da bi sugerisala da redovna grickalica sa sirom garantovano sprečava demenciju, ali indikacije ukazuju da bi mogla pomoći. Istraživači žele da prošire svoj rad kako bi saznali više.
"Potrebna su dalja istraživanja kako bi se razjasnili odnosi između doze i odgovora, podtipovi sira i osnovni mehanizmi", zaključili su istraživači.
