Sastojci:
4 veća krompira
250g svježih pečuraka (šampinjoni ili druge gljive po želji)
1 glavica luka
1 glavica bijelog luka
100g suvog mesa
100g tvrdog sira
2 kašike maslinovog ulja
50g svježeg sira ili feta sira
svježi peršun
sol i svježe mljeveni biber
kiselo vrhnje
Priprema:
Prvo operite krompire i pecite ih cijele u pećnici na 200 °C oko 40 minuta, dok ne omekšaju. Nakon toga ih prepolovite i pažljivo izdubite sredinu, ostavljajući rub debljine oko jedan centimetar. Izdubljenu unutrašnjost sačuvajte za nadjev.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckane pečurke i pržite dok ne puste vodu i lagano porumene. Na kraju dodajte narezano suvo meso i kratko zapecite. U smjesu umiješajte izdubljenu sredinu krompira, bijeli luk, polovicu narendanog tvrdog sira te začinite solju i biberom.
Pripremljenim nadjevom napunite polovine krompira, pospite preostalim sirom i pecite još 10–15 minuta dok se sir ne otopi i ne porumeni. Prije serviranja, krompire ukrasite mrvljenom fetom ili svježim sirom i pospite nasjeckanim peršunom. Po želji, poslužite uz kiselo vrhnje.
