/ -N.N.
10/08/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pet noćnih simptoma koji ukazuju na bolesnu jetru

Hepatitis može nastati zbog različitih uzroka, uključujući virusne infekcije, prekomjernu konzumaciju alkohola, upotrebu određenih lijekova i određene autoimune bolesti. Neki od simptoma koji ukazuju na probleme sa jetrom često se mogu javiti i tokom noći.

Hepatitis je ozbiljna upala jetre, vitalnog organa odgovornog za mnoge važne funkcije u ljudskom telu, uključujući detoksikaciju, sintezu proteina i varenje.

Postoji razlika između akutnog i hroničnog hepatitisa. Akutno stanje je iznenadna, kratkotrajna upala jetre koja može biti teška i preći u hronično stanje, za koje se smatra da nastaje ako zapaljenje jetre traje duže od šest mjeseci.

Simptomi kao što su žutica i bolovi u stomaku su već dobro poznati kada je u pitanju oboljenje jetre, ali ima i onih koji su manje poznati, a mogu se pojaviti na nogama i stopalima, naročito noću, u vidu sljedećih znakova:

Oticanje nogu i stopala

Hepatitis može uticati na sposobnost jetre da reguliše tečnost u tijelu, što dovodi do nakupljanja tečnosti i vidljivog otoka. Ako imate dugotrajne otoke, važno je da se obratite ljekaru.

Neobičan bol i nelagodnost

Hepatitis može izazvati bol i nelagodnost u nogama i stopalima, posebno noću. Može da varira od blagog do jakog pulsirajućeg i stalnog bola.

Promjene na koži

Promjene u boji ili neobični tragovi na nogama i stopalima mogu ukazivati na probleme sa jetrom. Hepatitis može dovesti do brojnih problema sa kožom, uključujući tamnjenje ili žutilo kože zbog disfunkcije jetre.

Sindrom nemirnih nogu

Hepatitis može izazvati sindrom nemirnih nogu, stanje u kojem osjećate nekontrolisanu želju da pomjerite noge, često praćenu nelagodnošću.

Noćni grčevi

Grčevi u nogama koji se često javljaju noću mogu biti suptilan pokazatelj problema sa jetrom. Hepatitis može uticati na ravnotežu elektrolita u tijelu, što dovodi do grčeva u mišićima.

Prevencija

Prevencija hepatitisa uključuje praktikovanje dobre higijene, izbjegavanje rizičnog ponašanja kao što je nezaštićen seksualni odnos. Preventivne mjere i vakcinacija mogu u velikoj mjeri smanjiti rizik od hepatitisa.

Alarmantna statistika

U svijetu više od 1,1 miliona života izgubljeno je svake godine zbog posljedica infekcije hepatitisom B i C, dok svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba izgubi život od posljedica bolesti povezanih sa hepatitisom. Virus je ipak moguće trajno odstraniti iz organizma ranim otkrivanjem i adekvatnom antivirusnom terapijom, ukoliko se na vrijeme testiramo i savladamo neopravdan strah i stigmatizaciju, prenosi Kurir.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:54