/ -UNSPLASH
11/08/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sedam čajeva protiv zatvora i problema sa varenjem

Pored hrane bogate vlaknima, dovoljno tečnosti, suvog voća i kretanja, tu su i biljni čajevi, koji nude nježan pristup ublažavanju problema zatvora.

Od umirujućih efekata nane do blagih laksativnih svojstava sene, slijede prirodni napici koji pomažu da uravnotežite digestivni trakt. Napomena: Prije upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim ljekarom.

Biljni čajevi za ublažavanje zatvora:

Čaj od sene - Ovaj prirodni laksativ iz južne Indije sadrži glikozide koji stimulišu digestivni sistem. Istraživanje u časopisu American Journal of Gastroenterology potvrđuje da je čaj od sene efikasna pomoć kod zatvora.

Čaj od komorača - Opušta mišiće sistema za varenje, pomaže u regulisanju pražnjenja crijeva, čisti tijelo i oslobađa ga od toksina. Efekte možete da primijetite već kroz mjesec dana.

Čaj od đumbira - Poznat po svojim revitalizujućim svojstvima, čaj od đumbira takođe pomaže u redovnom pražnjenju crijeva i ublažava gasove i nadutost.

Čaj od rabarbare - Rabarbara je poznata po svojim laksativnim svojstvima, a istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Molecular Sciences pokazalo je da poboljšava konzistenciju stolice.

Čaj od zove - Efikasan je i kod prehlade/gripa, kao i zatvora. To podržava i studija iz 2014, ali su potrebna dodatna istraživanja i testiranja.

Čaj od nane - Čaj od nane pomaže varenju tako što smiruje probavni trakt i opušta mišiće zidova crijeva, što je korisno i kod zatvora i kod nadutosti.

Zeleni čaj - Već je nadaleko poznat po svim svojim zdravstvenim prednostima, zeleni čaj podstiče bolju probavu i pomaže u ublažavanju zatvora tako što blagotvorno djeluje na bakterije u crijevima.

Kako ih koristiti?

Za najbolje rezultate popijte šolju laksativnog biljnog čaja prije spavanja. Obavezno slijedite preporučena uputstva i ograničite se na jednu šolju dnevno. Ako zatvor traje duže od nedjelju dana, obavezno se posavjetujte sa ljekarom, penosi Kurir.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 07:38