"Šljive su bogate vlaknima koja pomažu zdravoj probavi i regulišu rad crijeva. Redovno konzumiranje šljiva može vam pomoći u prevenciji zatvora, dok visok sadržaj vitamina C i K doprinosi jačanju imuniteta i zdravlju kostiju", kaže mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog.
Prema njenim riječima jedna šaka šljiva dnevno može da učini čuda za vašu energiju i vitalnost.
"Bilo da ih jedete svježe, sušene ili kao dodatak vašim omiljenim jelima, šljive su pravi izbor za one koji žele da održe balansiranu ishranu. I zato su šljive savršen izbor za jesen", ističe doktorica Stanković.
Okrugle su ili ovalne, najčešće modroplave boje, ali zavisno od sorte, mogu biti još žute i crvene. Šljiva potiče iz različitih krajeva svijeta, a evropska, koja se odomaćila i kod nas, otkrivena je još prije dvije hiljade godina u području oko Kaspijskog jezera. Već u rimsko doba bilo je poznato čak 300 različitih vrsta evropske šljive, prenosi Kurir.