Ne zanemarujte neuobičajne simptome / -SHUTTERSTOCK
20/01/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tri simptoma koji se javljaju ujutru i ukazuju na zloćudnu bolest

Pogledajte svoju posteljinu, evo kad morate hitno kod ljekara

Postoji više od 200 vrsta karcinoma i oni mogu imati brojne, veoma različite simptome. Ponekad su simptomi konkretno vezani za neki dio tijela, kao što je koža ili trbušna duplja.

Međutim, znaci raka mogu biti i veoma neodređeni, kao što je umor, gubitak tjelesne težine i neobjašnjivi bol.

Neki simptomi karcinoma su bolje poznati ljudima - na primjer, kvržica u grudima je kod žena veoma često simptom raka dojke. Međutim, nije kod svake žene tako niti je svaka kvržica znak maligne bolesti.

Zato je važno da pratite šta je ono što je normalno za vas i da se obratite ljekaru kadgod primijetite nešto neuobičajeno. Nevolja je kad neke tegobe postanu "uobičajene", kao što je to jutarnji kašalj za pušače. S obzirom na to da, posle nekoliko sati bez cigareta, pluća povrate sposobnost da izbacuju hemikalije, ona se bore da se očiste putem kašlja.

Pušačima se to dešava svakog jutra, pa često ne mogu da procijene kad je kašalj zapravo simptom raka pluća. Međutim, ljekari upozoravaju da svaki kašalj koji traje duže od dvije nedelje mora biti ispitan.

Jutarnji umor je, takođe, tegoba na koju treba obratiti pažnju. Nije retkost da se ljudi osjećaju sanjivi ili su im mišići malo ukočeni, a umor je tipičan i ako se nisu dobro naspavali. Međutim, ako se taj umor nastavlja i tokom dana ili ga osjećate mada ste dovoljno sati proveli u snu, morate kod ljekara.

Na kraju, buđenje u posteljini vlažnoj od znoja takođe nije dobar znak. Ne treba da brinete previše ako ste žena u menopauzi pa imate valunge i danju, ali za sve druge je često noćno znojenje simptom koji može da ukazuje na rak ili neku težu infekciju. U oba slučaja, posjeta ljekaru je neophodna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:48